Drentse Musea

De Duikelaar organiseert panelavond: Oorlog na de bevrijding

Onderduikersmuseum de Duikelaar

Wanneer: 2 juni 2022 19:30 - 2 juni 2022 22:00

Waar: Julianalaan 3 7918 AH Nieuwlande


Vertoning en bespreking documentaire Oorlog in Westerbork, april – september 1945   

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden duizenden NSB’ers en andere van collaboratie verdachte Nederlanders gearresteerd en gevangen gezet in Kamp Westerbork. Ze werden bewaakt door Joden die daar nog vastzaten en van wie vaak veel verwanten in concentratiekampen om het leven waren gekomen.  

Frénk van der Linde maakte de documentaire ‘Oorlog in Westerbork, april – september 1945’ waarin hij aan de hand van interviews met voormalige Joodse en NSB-gevangenen, deskundigen en nabestaanden de scheidslijn tussen goed en kwaad onderzocht.

Op donderdag 2 juni organiseert Onderduikersmuseum de Duikelaar een avondvullend programma met een speciale vertoning van deze documentaire.  Frénk van der Linden leidt de documentaire in. Na de vertoning kunnen vragen worden gesteld aan Frénk van der Linden (journalist en maker van de documentaire) Dirk Mulder (voormalig directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork) en Wim Ensing (historicus en kind van NSB-ouders). Vanuit verschillende invalshoeken zullen zij commentaar geven op de documentaire. De algehele presentatie is in handen van Sophie Timmer (historica en programmamaakster RTV Drenthe)

De documentaire Oorlog in Westerbork, april - september 1945, is gemaakt naar een idee en met interviews van Frénk van der Linden. Samen met Eric Blom (regie en muziek) en Ronald Pras (camera en vormgeving) laat hij een tot nu toe vergeten en onthutsende periode uit de geschiedenis van Kamp Westerbork zien. 

Opmerking

Inloop vanaf 19.00
Aanvang programma 19.30 uur

Entreeprijzen
€ 9,00 (Inclusief koffie/thee in de pauze. Reservering gewenst!)
Locatie