Drentse Musea

Onderduikersmuseum de Duikelaar

Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande heeft in april 2018 voor het eerst zijn deuren geopend met een expositie over verhalen uit de onderduik Nieuwlande. Het museum is gevestigd in de voormalig christelijke school. 

Nieuwlande staat bekend om de vele (Joodse) onderduikers. In 1985 kreeg het dorp als geheel de Yad Vashem onderscheiding. Er zijn maar twee plaatsen in de wereld die deze onderscheiding uit Israël hebben ontvangen. Deze onderscheiding hebben we ook in het museum tentoongesteld.

Op dit moment hebben we ook de tentoonstelling over Johannes en Marinus Post. Beide verzetsmannen werden in augustus 1943 door de Duitsers gezocht. Waarom, wat hebben ze gedaan en hoe is het verder met hen gegaan?

Het  is belangrijk dat het verhaal van Nieuwlande verteld blijft worden. In de oorlog werd er in het dorp gezwegen, maar nu mogen de verhalen verteld worden. 


Promotiefilm

MuseumTV heeft voor 49 Drentse musea een promotiefilm en mini-documentaire gemaakt. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zo krijgt u een mooi beeld van de prachtige musea in Drenthe!


Drentse museumpas

Vrijwilligers met de Drentse museumpas krijgen gratis entree bij dit museum.

Contact
Onderduikersmuseum-IB-2.jpg

Julianalaan 3
7918 AH Nieuwlande

de.duikelaar@outlook.com

06-38038793

http://museumnieuwlande.nl/

Entreeprijzen
€ 4,00 (Tot en met 12 jaar is de entree gratis. Museum jaarkaart niet geldig, Pinnen mogelijk. Voor een boeiend uitstapje met uw vereniging, vrienden of familie bieden wij de volgende mogelijkheden: 1) Bezoek aan museum met gids: entree, rondleiding, koffie/koek: € 8,50 p.p. 2) Bezoek aan museum en kerk/onderduikershol met gids: entree, rondleiding, koffie/koek: € 11,50 p.p., minimale deelname 10 personen. Scholen en groepen op afspraak.)
Voorzieningen

Bezoekersparkeerplaats Museumwinkel Activiteiten voor kinderen Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Parkeerplaats voor bussen Rondleidingen op aanvraag Drentse museumpas