Drentse Musea

Lezing Suzanna Jansen 'De Omwenteling' [morgen]

Nationaal Gevangenismuseum

Wanneer: 13 november 2022 10:30 - 13 november 2022 13:00

Waar: Oude Gracht 1 9341 AA Veenhuizen


Hoe verging het Betsy en haar dochters na Het pauperparadijs? Meesterverteller Suzanna Jansen, auteur van Het pauperparadijs, schetst in De omwenteling of de eeuw van de vrouw de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw. Op 13 november geeft Suzanna Jansen een lezing over haar nieuwe boek.

De omwenteling of de eeuw van de vrouw

Betsy Jansen-Dingemans uit Het pauperparadijs is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal.

'In Het pauperparadijs is mijn moeder de laatste generatie waarover ik schrijf, hoe armoede en de erfenis van Veenhuizen op haar hebben doorgewerkt. In dit nieuwe boek is zij de hoofdpersoon. Ik volg haar leven vanaf haar geboorte in 1922 (het eerste jaar waarin vrouwen voor het eerst konden stemmen) en toon aan de hand van haar leven, dat van mijn oudere zus en ook een stukje van mijzelf, hoe de positie van vrouwen de afgelopen 100 jaar is veranderd – en hoe tergend traag dit is gegaan.’

Entreeprijzen
€ 15,00
Locatie