Drentse Musea

Nationaal Gevangenismuseum

Expositie

Er is veel te ontdekken in het Gevangenismuseum. In de nieuwe vaste expositie van het Gevangenismuseum duik je niet alleen in de geschiedenis van het strafrecht in Nederland, maar leer je ook alles over bijzonder Veenhuizen. Ontdek alle verhalen over Veenhuizen als de grootste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, pauperparadijs én als gevangenisdorp. Wist je bijvoorbeeld dat weeskinderen dagenlang onderweg waren om in Veenhuizen te komen wanneer ze uit de grote steden werden opgezonden?

In het Gevangenismuseum ontdek je ook alles over de geschiedenis van misdaad en straf. Je ontdekt welke straffen er vroeger gegeven werden en hoe een strafinrichting er lang geleden uitzag. En door verschillende foto’s en filmpjes maak je kennis met de gevangenis van nu.

Van alles te beleven

Er is van alles te doen in het interactieve Gevangenismuseum. Maak een rondrit in heuse boevenbus of speel voor rechter. En heb je weleens een echte cel van binnen gezien? In het Gevangenismuseum kan het allemaal.

Jonge kinderen volgen met hun (groot)ouders de Lange Leo kinderroute door het museum. Iets oudere kinderen (tussen 7 en 12 jaar) ontdekken tijdens een spannende speurtocht 'de Vloek van Veenhuizen'. 

De Rode Pannen en de Boevenbus

Onder leiding van een gids kun je een kijkje nemen in een echte strafgevangenis, de Rode Pannen. Hier kun je zelf ervaren hoe het is om in de bajes te zitten en je neemt een kijkje op de isoleerafdeling en in de luchtkooi.

Op woensdag- en zondagmiddag en in de schoolvakanties staat een heuse boevenbus klaar om je mee te nemen voor een rondrit. Met deze bus zijn vroeger echt tienduizenden boeven vervoerd.

Overnachten

Wist je dat je ook kunt overnachten in het Gevangenismuseum? Niet in een kale cel op water en brood, maar in één van de oude bewaarderswoningen. Deze zijn omgebouwd tot sfeervolle vakantiewoningen. Kijk voor beschikbaarheid en boeken op www.vakantieveenhuizen.nl.


Promotiefilm

MuseumTV heeft voor 49 Drentse musea een promotiefilm en mini-documentaire gemaakt. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zo krijgt u een mooi beeld van de prachtige musea in Drenthe!


Drentse museumpas

Vrijwilligers met de Drentse museumpas krijgen gratis entree bij dit museum.

Openingstijden
Elke maandag gesloten
Elke dinsdag van 10:00 tot 17:00
Elke woensdag van 10:00 tot 17:00
Elke donderdag van 10:00 tot 17:00
Elke vrijdag van 10:00 tot 17:00
Elke zaterdag van 10:00 tot 17:00
Elke zondag van 10:00 tot 17:00
Entreeprijzen
Volwassenen
€ 12,00
Kinderen
€ 7,00 (5 t/m 12 jaar)
Kinderen
Gratis (t/m 4 jaar)
Voorzieningen

Museumkaart Rolstoel toegankelijk toilet Bezoekersparkeerplaats Museumcafé Museumwinkel Activiteiten voor kinderen Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Parkeerplaats voor bussen Rondleidingen op aanvraag Drentse museumpas