Drentse Musea

Lezing over Willem Hendrik Suringar: Nederlands grootste gevangenishervormer

Nationaal Gevangenismuseum

Wanneer: 12 november 2023 14:00 - 12 november 2023 15:00

Waar: Oude Gracht 1 9341 AA Veenhuizen


Op 12 november 1823 werd in Amsterdam het Nederlandsch Genootschap tot Zedelijke Verbetering der Gevangenen opgericht. Dit genootschap was het geesteskind van de Fries Willem Hendrik Suringar (1790-1872), een naam die synoniem zou worden met gevangenishervorming in Nederland en daarbuiten.

Willem Hendrik Suringar groeide uit tot een van de meest prominente gevangenishervormers in Nederland, met zowel nationale als internationale erkenning. Gedurende zijn hele leven zette Suringar zich onvermoeibaar in om gevangenen te rehabiliteren en hen op het rechte pad te brengen, weg van een leven in criminaliteit. De invloed van Suringar op het gevangenisbeleid in Nederland blijft tot op de dag van vandaag zichtbaar.

Helaas werd Suringar na zijn overlijden in 1872 al snel vergeten, ondanks zijn aanzienlijke bijdragen aan de maatschappij. Toch, precies 200 jaar na de oprichting van het genootschap, blijft zijn nalatenschap voortleven. De biograaf van W.H. Suringar, Jo Egging (geboren in 1951), houdt een boeiende lezing in het Nationaal Gevangenismuseum over het leven en werk van deze opmerkelijke man.

Tijdens zijn lezing deelt Egging inzichten over waarom Suringar, een welvarende burger, zich inzette voor de meest kwetsbare leden van de samenleving. Egging werpt ook licht op de bijzondere relatie tussen Suringar en zijn tijdgenoot en concurrent Johannes van den Bosch. Samen bieden deze aspecten een fascinerende kijk op het leven van Suringar en zijn cruciale rol in de geschiedenis van de gevangenishervorming.

Praktische informatie

Wanneer: zondag 12 november

Tijd: van 14:00 tot 15:00 uur (inloop 13:45 uur)

Waar: Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen, Generaal van den Boschzaal (te bereiken via achteringang museum)

Kosten: De lezing is gratis te bezoeken. Voor een combinatie met een bezoek aan het museum betaal je de reguliere museumentree.

Aanmelden: Meld je aan via het formulier op deze pagina.

Entreeprijzen
Gratis
Locatie