Drentse Musea

Filmavond opening expositie BEZIN.

Nationaal Gevangenismuseum

Wanneer: 24 februari 2023 18:30 - 24 februari 2023 22:15

Waar: Oude Gracht 1 9341 AA Veenhuizen


BEZIN. 

Geloof achter de tralies

Vandaag de dag valt er op geloofsgebied genoeg te kiezen in de Nederlandse gevangenis. Kon je vroeger alleen naar de pastoor, de dominee of de rabbijn, tegenwoordig zijn er ook de orthodoxe priester, de humanistisch raadsman, de imam, de pandit en de boeddhistisch geestelijk verzorger.

Het is een wettelijk recht om tijdens detentie het eigen geloof vrij te beleven. Net als in de samenleving bestaan in de gevangenis verschillende geloofsrichtingen naast elkaar. Hoe werkt dat in de praktijk, wat doen geestelijk verzorgers en hoe is dit van waarde voor gedetineerden? In de expositie BEZIN. kijk je mee over de muur bij een bijzondere voorziening in de Nederlandse gevangenissen.

BEZIN. is in samenwerking met Dienst Justitiële Inrichtingen opgezet en vormgegeven. Voor de expositie wordt gebruik gemaakt van de creatieve expertise van Ilvy Njiokiktjien.

Opening BEZIN. 

Speciaal voor deze gelegenheid organiseert het Gevangenismuseum een filmavond op een wel heel unieke locatie: de koepelkerk in Veenhuizen. Uiteraard neem je ook een kijkje op de expositie BEZIN. Bekijk het complete programma hieronder.

Programma filmavond opening BEZIN.

18:30 uur   Expositie opening

19:00 uur   Diner in buffetvorm

20:00 uur  Bus naar filmlocatie

20:15 uur   Start film

22:15 uur  Bus terug parkeerplaats Gevangenismuseum

Expositie opening

Het programma begint in het museumrestaurant van het Gevangenismuseum. We ontvangen je graag in het restaurant via de achteringang van het museum. Vanuit het restaurant loop je naar de expositie BEZIN.

Diner in buffetvorm

Terug in het museumrestaurant staat er een heerlijk buffet voor je klaar.

Film kijken op een unieke locatie: de koepelkerk van Veenhuizen

Na het diner stap je in de Boevenbus en wordt je naar de filmlocatie in Veenhuizen gebracht. In de koepelkerk van Veenhuizen wordt speciaal voor deze opening de film Corpus Christi gedraaid. Geniet van dit aangrijpende drama over jonge delinquent Daniel, die de jeugdinrichting ontvlucht en zich in een plattelandsdorpje voordoet als priester.

Na afloop van de film wordt je weer teruggebracht met de Boevenbus naar de parkeerplaats van het Gevangenismuseum en ben je weer een hele belevenis rijker!

Entreeprijzen
€ 39,50
Locatie