Drentse Musea

Draaidemonstraties Elektriciteitscentrale Veenhuizen

Nationaal Gevangenismuseum

Wanneer: 11 september 2021 12:00 - 11 september 2021 16:00

Waar: Oude Gracht 1 9341 AA Veenhuizen


Deze demonstraties zijn een ware belevenis en bij elke demonstratie wordt door enthousiaste vrijwilligers uitleg gegeven aan belangstellenden. Het voormalige bajesdorp Veenhuizen beschikte vroeger over een eigen elektriciteitscentrale met een turfgasgenerator. De turf werd door twee ‘verpleegden’ in rieten manden via een trap tegen het pand omhoog gebracht en daar boven in de turfgasgeneratoren gestort. In die tijd was de turfgasmotor een bijzonder staaltje van technisch vernuft en had veel bekijks. Onder de nieuwsgierigen die de centrale bezochten waren hoogwaardigheidsbekleders als Prins Hendrik en de Groningse fabrikant Scholten.

Ajax-Feyenoord
De Kromhoutmotor heeft voor het laatst stroom geleverd tijdens een stroomstoring in 1975. Vlak voor de rechtstreekse uitzending van de Eredivisie klassieker Ajax-Feyenoord viel tot grote teleurstelling van honderden gedetineerden die er helemaal klaar voor zaten, de stroom van het provinciale net uit. Door snel handelen van de monteurs was er net voor het begin van de wedstrijd weer stroom, opgewekt door de oude Kromhout. Het gejuich van de gedetineerden was door heel Veenhuizen te horen.

Industrieel Erfgoed

Na jaren van onbruik heeft een team enthousiaste vrijwilligers zich het lot van de centrale aangetrokken en deze, onder de vlag van het Gevangenismuseum, in ere hersteld. Met de restauratie is de Elektriciteitscentrale Veenhuizen een prachtig staaltje industrieel erfgoed geworden; één van de meer dan honderd monumenten die Veenhuizen rijk is.

Entreeprijzen
Gratis
Locatie