Drentse Musea

Draaidemonstraties elektriciteitscentrale Veenhuizen

Nationaal Gevangenismuseum

Wanneer: 2 april 2023 11:00 - 2 april 2023 17:00

Waar: Oude Gracht 1 9341 AA Veenhuizen


In Veenhuizen staat een heel bijzondere elektriciteitscentrale. Deze werd in 1909 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie naar een ontwerp van architect W.C. Metzelaar. De vanaf 1912 opgewekte elektriciteit diende in de eerste plaats voor de verschillende werkplaatsen die deel uitmaakten van het Tweede Gesticht van het gevangeniscomplex te Veenhuizen.

De centrale werd vanaf november 1927 alleen nog gebruikt als noodstroomvoorziening. Vanaf 1953 werd de centrale buiten werking gesteld, maar doordat de machines regelmatig werden ‘getornd’ (dat wil zeggen handmatig werden rondgedraaid) bleven ze in redelijke staat bewaard. Een groep enthousiaste vrijwilligers heeft de afgelopen jaren de unieke elektriciteitscentrale, mét complete inventaris, geheel gerestaureerd en teruggebracht in de originele, monumentale staat. De Kromhout dieselmotor uit 1928 is na jaren sleutelen weer in staat om te draaien.

De elektriciteitscentrale met bijbehorende inrichting is aangemerkt als rijksmonument en maakt nu deel uit van het Gevangenismuseum.

Draaidemonstraties tijdens het Museumweekend
Een paar keer per jaar is de centrale geopend voor publiek en worden er draaidemonstraties gegeven. Tijdens het Museumweekend (1 en 2 april 2023) is het weer zover! Wil je deze unieke ervaring niet missen? Kom dan naar Veenhuizen en stap terug in de tijd van energieopwekking in Nederland.

De centrale is op beide dagen geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Net zoals in voorgaande jaren wordt op beide dagen gedraaid op de hele uren, te beginnen om 12.00 uur tot en met 16.00 uur. Toegang is gratis.

Locatie