Drentse Musea

Aan het werk! Excursie met de Boevenbus

Nationaal Gevangenismuseum

Wanneer: 6 oktober 2021 12:45 - 6 oktober 2021 15:00

Waar: Oude Gracht 1 9341 AA Veenhuizen


Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: Werk. Betaald of onbetaald; vrijwillig, uit nood of onder regelrechte dwang. Arbeid komt in alle vormen, kleuren, smaken en maten en heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden. Daarom is dit jaar het thema van de Maand van de Geschiedenis: Aan het werk!

In Veenhuizen is in de loop der jaren veel gedwongen werk verricht. In 1823 opgericht als Kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid heeft het zich ontwikkeld naar Rijkswerkinrichting en Bajesdorp. Hier stond ooit de allereerste stoommachine van Noord Nederland, een klompenmakerij, meubelmakerij en er werd op het land gewerkt.

In Veenhuizen verrichtten gedetineerden van oudsher arbeid in gemeenschapsregime. Zij werkten in en om de huizen van bewoners en in de openbare ruimte van het dorp. Maar ook nu wordt er door gedetineerden gewerkt in Veenhuizen.

Benieuwd hoe het er vroeger en tegenwoordig aan toe gaat? Stap in de Boevenbus en reis mee naar de Eerste Wijk, het oudste en grootste agrarisch bedrijf van Nederland. Je krijgt een rondleiding over het terrein en in de bus vertelt gids Kees Timmerman over werken in Veenhuizen, vroeger en nu. En misschien word je zelf ook nog aan het werk gezet!

Opmerking

Vertrek bus om 12:45 of 13.45 uur

Entreeprijzen
Volwassenen
€ 10,00
Locatie