Drentse Musea

"Uit de lappenmand" zomerconcerten

Museumboerderij de Karstenhoeve

Wanneer: 1 augustus 2021 15:00 - 1 augustus 2021 17:00

Waar: dokter Larijweg 21 7961 NL Ruinerwold


Lullabies en nachtmerries- wiegeliedjes na de winterslaap met sopraan Sinje Kiel en David van Ooijen op gitaar en luit is het eerste van drie zomerconcerten bij museumboerderij Karstenhoeve in samenwerking met de Markiezin van Drenthe.

Reserveren is noodzakelijk i.v.m. beperkt aantal bezoekers en het afstand houden.

Aanmelden kan via info@karstenhoeve.nl of bij markiezinvandrenthe@gmail.com.

Sinje Kiel brengt in dit liefdevol samengestelde programma wiegeliedjes en nachtliederen uit diverse culturen en muzikale stijlen, van vroegbarok tot jazz. Wat prachtig aansluit bij de lopende expositie “In de lappenmand” van de museumboerderij. Hoe ben jij jezelf tegengekomen het afgelopen jaar? Lag je ziek in bed, zat je in quarantaine of werd je teruggeworpen op jezelf? Zat je met kind in je armen of voelde je het verlangen om zelf weer eens in de armen genomen te worden? Een programma om te troosten en met een knipoog om wakker bij te blijven! Met oude muziek van Dowland, Purcell en Merula, maar ook volksliedjes uit de hele wereld en verrassende uitstapjes. Verwarmend in koude tijden en verfrissend op een zomerdag.

Hierna volgen er nog twee Lappenmand zomerconcerten op zondag 22 augustus en zondag 12 september. Dan treedt het duo Sinje Kiel & Elly van Munster op met het programma “Sick of Love”. Een speciaal voor het museum gemaakte voorstelling, waarbij de bezoekers vanuit het tbc-huisje in de voortuin en binnen op verschillende plekken zullen worden toegezongen. De boerderij Karstenhoeve ontstond aan het eind van de zeventiende eeuw (± 1680). Muziek uit diezelfde tijd (liederen als “Doen Daphne d’overschoone maegt....” en o.a. werken van Henry Purcell en John Dowland) op deze plek te laten klinken geeft de expositie in de lappenmand een extra dimensie en zorgt voor een bijzondere concertbeleving.

Meer over het programma Lullabies en nachtmerries:

Iedereen kent slaapliedjes- jij, ik, de kinderen in Japan en Turkije, vroeger en nu. Om de overgang van dag naar nacht te verzachten zingen ouders ten alle tijden van suja suja en ninna nonna. Moeders  stem is de eerste die een mens hoort. Zij wenst het beste en vreest het ergste voor haar kind. Zoals in de 17e-eeuwse Canzonetta waarin het kindeke Jezus bijzonder wrang in slaap gezongen wordt, waarbij de wiegende moeder hem zijn toekomst voorspelt. “Round Midnight”, waar denken wij dan aan? Hunkerend naar liefde valt geen slaap te vatten en tegen het kind dat niet slapen wil is het een goede truc om te zingen “Stay awake”, net als Mary Poppins doet.

Dit concert is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten.

De uitvoerenden:

Beide musici hebben een achtergrond en specialisatie in oude muziek en gezamenlijke recitals bestrijken het repertoire van de Italiaanse Vroegbarok, Engelse Renaissance en Duitse Barok.

Sopraan Sinje Kiel specialiseerde zich na haar zangstudie aan het Conservatorium Zwolle in barokzang en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Marius van Altena. 

Zij heeft lessen gevolgd bij verschillende specialisten op het gebied van historische uitvoeringspraktijk (Emma Kirkby, Stephen Stubbs, Nigel North) en ontving een studiebeurs om bij de Amerikaanse sopraan Jill Feldman in Arezzo (Italïe) lessen te volgen. Voor de vertolking van luitliederen won zij in 2002 de 1e prijs en de publieksprijs van het concours “Alte Musik Treff” in Berlijn, Duitsland. Zij treedt op als soliste op diverse podia met voornamelijk kamermuziek en oratorium. Projectmatig heeft zij als koorzangeres gewerkt met dirigenten als Erik van Nevel, Ton Koopman, Jan Willem de Vriend en in producties van de Nederlandse Reisopera. Sinje Kiel heeft een eigen lespraktijk, geeft en organiseert als “Markiezin van Drenthe” zangworkshops, concerten en masterclasses in het noorden van Nederland.

www.sinjekiel.nl

David van Ooijen is solist en begeleider van met name zang op verschillende luiten, barokgitaar, romantische gitaar en shamisen, maar hij speelt ook continuo bij diverse ensembles en orkesten.

Hij speelde op festivals van Utrecht tot Nagasaki. Met verschillende ensembles nam hij meer dan 30 Cd’s op. Zijn eerste twee Cd’s met altus Sytse Buwalda stonden in 2004 en 2005 lange tijd op de eerste plaats van de klassieke top 50 van de Nederlandse radio. In 2006 maakte hij met collega-luitist Michiel Niessen een CD waarop alle duetten van de 16de eeuwse luitvirtuoos Terzi staan. Deze opname kreeg wereldwijd lovende recensies. In 2007 speelde David van Ooijen tijdens de doopplechtigheid van Prinses Ariane. In 2011 en 2012 speelde hij met luitist Toyohiko Satoh concerten in Spanje en Japan. Met sopraan Henriette Feith heeft hij in het voorjaar van 2012 een cd uitgebracht, “La Cecchina”,  waarop een selectie liederen uit het “Il Primo Libro delle Musiche” (1618) van Francesca Caccini zijn opgenomen.

www.davidvanooijen.nl

Locatie