Drentse Musea

Kolonietram - Kids Gratis

Museum De Proefkolonie Frederiksoord

Wanneer: 23 februari 2020 13:30 - 23 februari 2020 14:30

Waar: Majoor Van Swietenlaan 1 A 8382 CE Frederiksoord


De voormalige Koloniën van Weldadigheid zijn genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Ontdek het indrukwekkende verhaal van deze koloniën in Frederiksoord, waar Generaal Johannes van den Bosch in 1818 de eerste Proefkolonie realiseerde. Een bijzonder sociaal experiment, waarmee hij een oplossing wilde bieden voor de armoede in ons land. Hier op het Drentse platteland bood hij paupers uit de Hollandse steden een nieuwe toekomst. In ruil voor arbeid konden de stedelingen rekenen op o.a. huisvesting, scholing en zorg. Hiermee legde Van den Bosch de basis voor onze huidige verzorgingsstaat. 

In 2019 is in hartje Frederiksoord het ‘Huis van Weldadigheid geopend’. In dit pand bevindt zich het nieuwe Museum De Proefkolonie, tourist info én Grand Café. Het is hiermee een compleet bezoekerscentrum voor de Koloniën van Weldadigheid en het beste startpunt voor het beleven van deze bijzondere regio. 

Combineer een bezoek aan het museum met een rondrit met één van de vele fiets- of wandelroutes door de omgeving.

Bijzonder is ook de rondrit met de Kolonietram. Deze rijdt in de voorjaarsvakantie op:

  • Woensdag 19 februari - 13.30 uur
  • Zaterdag 22 februari - 13.30 uur
  • Zondag 23 februari - 13.30 uur 

Rondrit met de tram kost € 4 p.p. Kinderen t/m 12 jaar zijn in de vakantie gratis! 

Let op: op deze dagen zijn er bovendien leuke kinderactiviteiten in het museum. Er zijn Oudhollandse koloniespelletjes en kinderen kunnen de koloniemoeder helpen met ouderwets wassen in de tobbe. 

Tickets zijn te koop bij de balie in Museum De Proefkolonie. 

 

Locatie