Drentse Musea

Museum De Proefkolonie Frederiksoord

Museum De Proefkolonie 
Koloniën van Weldadigheid [UNESCO Werelderfgoed]

Het is 1818 en Nederland ‘staat in brand’. Napoleon heeft ons land als ‘Koninkrijk der Armen’ achtergelaten. De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch komt als redder in nood met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën.

Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Op deze plek in Zuidwest-Drenthe staan 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Zie  - Beleef  - Verwonder
Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef dit unieke verhaal van Johannes van den Bosch. In het nieuwe Museum De Proefkolonie in Frederiksoord treed je in de voetsporen van de eerste kolonisten en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis!

Stap binnen in de stadse achterbuurten van toen: ruik de armoede en voel de ellende. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten na een zware reis arriveren in hun nieuwe ‘paradijs’. Ontdek in de expositieruime wat er terechtkomt van de ambities van Van den Bosch. Hier wordt duidelijk hoe zijn tot op de cent doorgerekende plannen botsen met de weerbarstige praktijk. Krijg tenslotte antwoord op de vraag hoe het de landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid is vergaan en maak kennis met de unieke materiële erfenis van dit sociale experiment.


Ontdek de historie in het ‘Buitenmuseum’
Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes je vervolgens uit, de bijzondere historische erfenis terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, de mandenmakerij tot de bosbouwschool  en tuinbouwschool. Er gaat een wereld voor je open!


Omgeven door drie Nationale Parken
De voormalige Koloniën van Weldadigheid Frederiksoord, Willemsoord, Boschoord, Vledder en Zorgvlied liggen in het hart van drie Nationale Parken. Het Drents-Friese Wold, Dwingelderveld én de Weerribben zijn stuk voor stuk prachtige natuurgebieden om te voet of op fietse te verkennen. De medewerkers van het TIP kantoor bij het museum adviseren je graag over de mooiste routes. Fietsverhuur kun je regelen via het Fietstransferium Frederiksoord naast het museum.


Bekijk hieronder de trailer van Museum De Proefkolonie.


Drentse museumpas

Vrijwilligers met de Drentse museumpas krijgen gratis entree bij dit museum.

Contact
Museum de Proefkolonie-10.jpg

Majoor Van Swietenlaan 1 A
8382 CE Frederiksoord

info@proefkolonie.nl

0521 - 725 980

http://www.proefkolonie.nl

Openingstijden
Elke maandag gesloten
Elke dinsdag van 10:00 tot 17:00
Elke woensdag van 10:00 tot 17:00
Elke donderdag van 10:00 tot 17:00
Elke vrijdag van 10:00 tot 17:00
Elke zaterdag van 10:00 tot 17:00
Elke zondag van 10:00 tot 17:00

In de schoolvakanties ook op maandagen geopend. Van harte welkom!

Entreeprijzen
Volwassenen
€ 10,00
Kinderen
€ 5,00 (Kindertarief 5 t/m 12 jaar Kinderen t/m 4 jaar Gratis)
CJP (Cultureel Jongeren Paspoort)
€ 8,00
Groepen
€ 8,50 (Groepstarief p.p. vanaf 10 personen Exclusief rondleiding Rondleiding | per uur € 30,00)
Voorzieningen

Rolstoel toegankelijk toilet Bezoekersparkeerplaats Museumcafé Museumwinkel Activiteiten voor kinderen Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Parkeerplaats voor bussen Rondleidingen op aanvraag Drentse museumpas