Drentse Musea

Coral Reef Awareness Day

Miramar zeemuseum

Wanneer: 23 juli 2023 13:00 - 23 juli 2023 17:00

Waar: Vledderweg 25 8381 AB Vledder


Zondag 23 juli, de laatste dag van Coralreef Awareness Week, staat Miramar in het teken van koraal.

In de periode dat mej. Warners haar vele reizen maakte naar alle uithoeken van de wereld en de meest prachtige voorwerpen uit de oceaan verzamelde, mocht je als reiziger alles wat je vond zonder problemen meenemen naar huis. Zo kan het dat de verzameling van mej. Warners zeer uitgebreid is en veel verschillende soorten zeecuriosa bevat, zoals koralen.

Tegenwoordig is het streng verboden om koraal van je vakantie mee terug te nemen. Een van de redenen is dat koraalriffen heel kwetsbaar zijn. Koralen groeien erg langzaam, dus duurt het vele tientallen jaren voordat een afgebroken stuk weer is aangegroeid.

Verder vormen koraalriffen een heel belangrijke leefomgeving voor vele vissen, zeesterren, zee-egels en andere dieren. En niet alleen voor zeedieren, ook voor mensen zijn koraalriffen belangrijk. Zo voorzien de riffen de mensen die wonen in kustgebieden van voedsel en beschermen de stevige koraalstructuren de kusten tegen zware golven.

Maar koraalriffen overal ter wereld staan onder grote druk. Vooral klimaatverandering is een grote bedreiging, omdat het zeewater warmer en zuurder wordt. De algen die in de koraalpoliepen leven, kunnen niet tegen deze (snelle) verandering in hun leefomgeving en verlaten hun “huis”, waarna een wit kalkskelet achterblijft. Dit heet koraalverbleking en kan er uiteindelijk voor zorgen dat koralen helemaal afsterven.

Ben je benieuwd naar wat wij nog meer over koralen te vertellen hebben? Kom dat op zondag 23 juli vanaf 13:00 naar Miramar.

Locatie