Drentse Musea

Open Monumentendagen op Mensinge

Museum Havezate Mensinge

Wanneer: 13 september 2020 13:00 - 13 september 2020 16:30

Waar: Mensingheweg 7 9301 KA Roden


Museum Havezate Mensinge viert de Open Monumentendagen op 12 en 13 september met gratis toegankelijke buitenactiviteiten. Ook wordt dan ‘In het spoor van Coenraad’ geïntroduceerd: een kunstzinnige route door het Mensingebos. De wandeltocht start bij Mensinge en voert langs plekken die één van de vroegere bewoners van de havezate, Coenraad Kymmell tussen 1895 en 1924 op vele schilderijen en tekeningen heeft vastgelegd. 

De schilderijen van Coenraad Kymmell geven een goed beeld van Roden, Mensinge en de omliggende bossen in de negentiende en twintigste eeuw. Tot die tijd was er in de omgeving van Roden veel heide. Het Mensingebos is vooral aangelegd voor de houtproductie. Toen Coenraad op Mensinge verbleef trok hij er regelmatig op uit om de natuur te schilderen. Het resultaat: meer dan honderd schilderijen, aquarellen en tekeningen. Een deel daarvan werd al op Mensinge geëxposeerd. Een ander deel is uit het depot gehaald en hiermee is in het voormalig Koetshuis een expositie ingericht. Langs de wandelroute van plm. zeven kilometer zijn door Staatsbosbeheer informatiepanelen bevestigd met daarop een afbeelding en uitleg. Ook zijn lege schilderijlijsten geplaatst zodat bezoekers zelf een foto kunnen maken van de plek die Coenraad heeft geschilderd. De routebeschrijving is gratis verkrijgbaar op Mensinge.

Schilderij

Tijdens de Open Monumentendagen zijn rondom de havezate vier kunstschilders te vinden die – net als Coenraad dat vroeger deed – hun schildersezels hebben uitgepakt en de historische havezate zullen schilderen. De vier deelnemende kunstenaars zijn: Tjitske Bathoorn, Piet van Houten, David Hut en Roel Brink. Zij gaan (corona-proof) schilderen op groot formaat, zodat uiteindelijk een groot schilderwerk ontstaat van de havezate. Dit uit vier delen uit te voeren kunstwerk zal te zijner tijd tentoongesteld worden in Mensinge. Op het voorterrein van Mensinge is het één en al bedrijvigheid van medewerkers in de kleding van vroeger. Ze worden gefotografeerd door leden van Fotoclub Noordenveld. Mensinge heeft met hen samengewerkt bij het samenstellen van de expositie rondom Coenraad Kymmell.

De buitenactiviteiten vinden op 12 en 13 september plaats tussen 13.00 en 16.30 uur en zijn gratis toegankelijk, evenals de expositie over Coenraad Kymmell in het voormalige Koetshuis. Na afloop van de wandeling kunnen kinderen een gratis ijsje afhalen bij de Cuisinerie, terwijl hun ouders daar van een drankje genieten. Wie de speciale klokkenexpositie Reis door de Tijd in de havezate zelf wil bezoeken betaalt de normale entreeprijs en dient zich vooraf aan te melden op de website www.mensinge.nl.

Locatie