Drentse Musea

‘Op de koffie’ in Museum De Wemme

Streek- en Handkarrenmuseum De Wemme

Wanneer: 7 april 2024 14:30 - 7 april 2024 16:00

Waar: Burgemeester Tonckenstraat 49 7921 KB Zuidwolde


Vanaf 1700 veroveren koffiehuizen heel Europa. Koffie drinken wordt een elegante mode voor heren uit de gegoede burgerij, die elkaar ontmoeten in het koffiehuis. Pas in de 19de eeuw ontstaan de huiselijke koffiekransjes voor dames.
Het zijn de Nederlanders geweest die, als eersten in de 17e eeuw, thee in hun schepen naar Europa brachten. Als genotsmiddel werd het in de 18de eeuw de favoriete drank van de elite. Op deftige buitenplaatsen langs de Vecht werden speciale theekoepeltjes gebouwd. Thee werd in de loop van de tijd een volksdrank.
Chocolade werd in Nederland bekend toen de Hertog van Alva cacao uit Spanje meenam. Chocolade blijft lang een luxe product, maar tegenwoordig gaan rond Sinterklaas zo’n 25 miljoen chocoladeletters over de toonbank.

Margaret Breukink heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. Aan de hand van afbeeldingen van schilderijen vertelt ze verhalen over de geurige wereld van koffie, thee en chocolade. Deze sluiten aan bij de expositie ‘Typisch.nl’ die o.a. over puur Nederlandse gewoontes en voorwerpen gaat.

Locatie