Drentse Musea

Synagoge Museum Coevorden

U bent van harte welkom in Synagoge Museum Coevorden waar het verhaal over het Joodse leven in Drenthe en omgeving wordt verteld. Bekijk de vaste en de tijdelijke tentoonstelling en bewonder onze collectie en de bijbehorende verhalen. De tijdelijke expositie van de Quilts bevindt zich op de bovenverdieping van het museum . Bent u benieuwd naar het museum, bekijk dan alvast de video die op onze website staat. 

De voormalige synagoge in Coevorden ligt aan de Kerkstraat 36. Na de restauratie in 1976 was hier de Streekmuziekschool gehuisvest en vanaf 2017 is het gebouw ingericht als museum. En sinds zomer 2023 hebben we ook een traplift om naar de bovenverdieping te komen.

Op deze plaats was van 1768 tot 1840 een huissynagoge en in 1840 werd hier een echte synagoge gebouwd. In 1879 werd een geheel nieuwe en grotere synagoge gebouwd met een rituele badruimte (Mikwe) en een leraarswoning. Aan de overkant van de straat kwam een Joodse school. De steen in de gevel van de leraarswoning herinnert aan de eerste steenlegging op 18 Siwan 5639 (9 juni 1879).

Het gedenkteken op de zijmuur is onthuld op 4 april 1985 en vervaardigd door Wouter van Rossem. De open ruimte in de sculptuur symboliseert de blijvende leegte, de open wond, door de moord op de Coevordense Joden in de tweede wereldoorlog.

Tot 30 september tentoonstelling Quilts van Joodse kunstenares Marlène Sanders

27 augustus lezing van rabbijn Shmuel Katz (Amsterdam) over de symboliek van de quilts

9 september Open Monumentendag en Joodse Erfgoeddag van 13.00 - 17.00 uur.

1 oktober opening tentoonstelling 'Nazi-terrorisme in het Noorden' in samenwerking met de Emslandkampen.

Zie de website synagoge-coevorden.nl en/of de Nieuwsbrief voor meer informatieDrentse museumpas

Vrijwilligers met de Drentse museumpas krijgen gratis entree bij dit museum.

Contact
Openingstijden
Elke maandag gesloten
Elke dinsdag gesloten
Elke woensdag gesloten
Elke donderdag van 13:00 tot 17:00
Elke vrijdag van 13:00 tot 17:00
Elke zaterdag van 13:00 tot 17:00
Elke zondag gesloten
Entreeprijzen
Volwassenen
€ 4,00 (Jongeren tot 17 jaar gratis)
Kinderen
Gratis
Voorzieningen

Rolstoel toegankelijk toilet Bezoekersparkeerplaats Museumwinkel Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Parkeerplaats voor bussen Rondleidingen op aanvraag Drentse museumpas