Drentse Musea

Synagoge Museum Coevorden

Over uiteenlopende onderwerpen die gerelateerd zijn aan het Joodse leven in Coevorden en omgeving worden twee keer per jaar op de bovenverdieping van de rabbi woning tijdelijke tentoonstellingen ingericht. Bent u benieuwd naar het museum, bekijk dan alvast de video die op onze website staat. 

De voormalige synagoge in Coevorden ligt aan de Kerkstraat 36. Vanaf 2017 is het gebouw ingericht als museum. En sinds zomer 2023 hebben we ook een traplift om naar de bovenverdieping te komen.

Vanaf 1 oktober tentoonstelling 'Nationaal-socialistische tirannie' in samenwerking met de Emslandkampen. 

Het is in 2023 90 jaar geleden dat Hitler aan de macht kwam, 90 jaar geleden dat de eerste Emslandkampen werden gebouwd voor communisten/socialisten/intellectuelen/Joden en krijgsgevangenen, 85 jaar geleden dat de Reichspogrom (Kristallnacht) in Duitsland plaatsvond, 85 jaar geleden dat Nederland in mei 1938 voor alle Duits-Joodse vluchtelingen de grens sloot en deze in november/december weer even openstelde en 84 jaar geleden dat besloten werd dat alle Duits-Joodse vluchtelingen moesten worden opgevangen in een nog te bouwen kamp in Westerbork.

In totaal kwamen 122 Duits-Joodse vluchtelingen naar Drenthe, waarvan 120 in Drenthe mochten blijven. 2 kwamen vanuit Emlichheim naar Coevorden, maar die zijn door de marechaussee teruggestuurd. De tentoonstelling is tijdens de openingstijden te zien tot 21 april 2024.

14 maart 19.30: Afsluiting Internationale vrouwendag met vertelconcert 'Frieda' door Oihana, Lineke en Marieke. Aanmelden bij secretaris@synagoge-coevorden.nl. Toegang €10,00

Zie de website synagoge-coevorden.nl en/of de Nieuwsbrief voor meer informatieDrentse museumpas

Vrijwilligers met de Drentse museumpas krijgen gratis entree bij dit museum.

Contact
Openingstijden
Elke maandag gesloten
Elke dinsdag gesloten
Elke woensdag gesloten
Elke donderdag van 13:30 tot 16:30
Elke vrijdag van 13:30 tot 16:30
Elke zaterdag van 13:30 tot 16:30
Elke zondag gesloten
Entreeprijzen
Volwassenen
€ 4,00 (Jongeren tot 17 jaar gratis)
Kinderen
Gratis
Voorzieningen

Rolstoel toegankelijk toilet Bezoekersparkeerplaats Museumwinkel Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Parkeerplaats voor bussen Rondleidingen op aanvraag Drentse museumpas