Drentse Musea

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Meer dan een eeuw fotografie in Coevorden.

Stedelijk Museum Coevorden

Wanneer: 24 september 2023 00:00 - 24 september 2023 23:59

Waar: Haven 4 7741 JV Coevorden


Anno 2023 is het maken van een foto bijna net zo vanzelfsprekend als drinken, eten en slapen. De meeste mensen hebben wel een mobiel met camera bij zich. Maar toch is dat niet altijd zo geweest. Fotografie bestaat wereldwijd nauwelijks 200 jaar. In Nederland pas sinds ongeveer 1860. En in Coevorden? Fotografie zette hier voet aan wal in de laatste jaren van de 19e eeuw. Een slordige 125 jaar geleden.

In de beginjaren van de fotografie zijn het de rondtrekkende fotografen die Coevorden vastleggen. Vanaf 1900 vestigen zich de eerste zelfstandige fotografen in de stad. Ongeveer dezelfde periode als de ontmanteling van de actieve vesting. Toch bestaan er maar weinig afbeeldingen van de wallen, de kazernes en de Bentheimerpoort met zijn leeuwenkoppen. Kennelijk hadden de fotografen in die tijd oog voor andere zaken.

In de tentoonstelling ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ laten we zien welke ontwikkeling de fotografie in Coevorden heeft doorgemaakt. En laten we zien wie de fotografen waren in de vestingstad. En hoe Coevorden de afgelopen 125 jaar is veranderd. Bij de tentoonstelling is een gratis speurtocht voor kinderen. 

Locatie