Drentse Musea

De vesting heroverd!

Stedelijk Museum Coevorden

Wanneer: 26 maart 2023 09:30 - 26 maart 2023 17:00

Waar: Haven 4 7741JV Coevorden


Ga 350 jaar mee terug in de tijd: naar het Rampjaar 1672. In dit jaar werd Coevorden bezet door de Bisschop van Münster, Bernhard von Galen, maar ook weer bevrijd. Bekijk voorwerpen, schilderijen en een mortier, ontdek het slimme plan achter de bevrijding.

Bevrijding

Het verhaal over de bevrijding van de stad volgens het slimme plan van Meindert van der Thijnen is vaak verteld, opgevoerd, beschreven en bezongen. Door biezenmatten over de wakken in het ijs van de vestinggracht te leggen, konden de soldaten van het leger van Carl Rabenhaupt een verrassingsaanval uitvoeren. De mannen van bisschop Bernhard von Galen uit Münster namen de benen en de Oranjevlag wapperde weer op het kasteel en de kerken.

Moedig

De heldenmoed van de burgers en soldaten spreekt nog steeds tot de verbeelding. Bevrijding is immers een thema dat ons in alle tijden raakt. Toen zorgde de overwinning voor nieuwe hoop tijdens het Rampjaar. In de tentoonstelling ‘De vesting heroverd!’ staan het verloop van de strijd en de bevrijding van Coevorden centraal. De actualiteit raakt aan vragen over het verdedigen van je eigen vrijheid en wat een conflict met een mens doet. Dit is de 2e tentoonstelling over het tweeluik over het Rampjaar 1672. Trots is het museum op de originele mortier van Bommen Berend die - in bruikleen - te zien is. 

Openingstijden: di t/m zo 9.30-17 uur. zondag 12-17 uur. 

Entreeprijzen
Kinderen
Gratis (0 t/m 12 jaar)
Kinderen
€ 5,00 (13 t/m 18 jaar)
Volwassenen
€ 6,00
Senioren
€ 5,00 (65+)
MJK (Museumjaarkaart)
Gratis
Locatie