Drentse Musea

Scheepstra Kabinet

In de prachtige monumentale Scheepstraschool (ca 1890), gelegen nabij de Brink in Roden, vindt u een authentiek klaslokaal waarin het Scheepstra Kabinet gevestigd is.
Het kabinet herbergt het gedachtengoed van Hindericus Scheepstra. Deze Roner was onderwijzer, pedagoog en schrijver van kinderboeken voor het leesonderwijs. Hij bedacht onder andere de twee bekende buurkinderen Ot en Sien.
Vele generaties kinderen in Drenthe, Nederland, Suriname, Zuid-Afrika en het voormalige Nederlands-Indië leerden lezen met de beroemde eerste woorden van de leesplank (aap–noot–mies) en lazen daarna zijn boekjes op school.
Voor een herbeleving van de schoolsfeer van vroeger kunt u in het Scheepstra Kabinet weer in de schoolbanken plaatsnemen, schrijven met de griffel en de kroontjespen. Het gedachtegoed van Hindericus Scheepstra bevindt zich hier in de vorm van alle door hem geschreven boeken en boekjes en originele leesplankjes. Natuurlijk zijn ook de bekende wandplaten aanwezig, alsmede brieven aan zijn collega Jan Ligthart. Ook Cornelis Jetses en Wiebe Kornelis Walstra worden niet vergeten.

Tijd is onomkeerbaar, maar in het Scheepstra Kabinet nemen we u toch even mee terug naar vroeger…


Promotiefilm

MuseumTV heeft voor 49 Drentse musea een promotiefilm en mini-documentaire gemaakt. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zo krijgt u een mooi beeld van de prachtige musea in Drenthe!


Drentse museumpas

Vrijwilligers met de Drentse museumpas krijgen gratis entree bij dit museum.

Contact
Scheepstra Kabinet-2.jpg

Schoolstraat 1
9301 KB Roden

info@scheepstrakabinet.nl

0646791410

http://www.scheepstrakabinet.nl

Openingstijden
Elke maandag gesloten
Elke dinsdag gesloten
Elke woensdag gesloten
Elke donderdag gesloten
Elke vrijdag van 13:30 tot 16:30
Elke zaterdag van 13:30 tot 16:30
Elke zondag van 13:30 tot 16:30
Entreeprijzen
Gratis (Zie voor de verschillende mogelijkheden https://www.scheepstrakabinet.nl/bezoek/)
Voorzieningen

Rolstoel toegankelijk toilet Bezoekersparkeerplaats Museumcafé Museumwinkel Activiteiten voor kinderen Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Parkeerplaats voor bussen Rondleidingen op aanvraag Drentse museumpas