Drentse Musea

Olie- en Korenmolen Woldzigt

Molen Woldzigt in Roderwolde is een olie- en korenmmolen. In de molen is een graanmuseum en een molenwinkel gevestigd. In de winkel zijn verschillende soorten meel en lijnolieproducten te koop. De molen is prachtig gelegen aan het water. Elke eerste zaterdag van de maand is er een demonstratie olie slaan, de moeite waard om mee te maken. De molenaars vertellen u graag hoe het proces van olie slaan verloopt. De verwerking van lijnzaaad tot lijnolie gebeurt nog precies op dezelfde manier als van oudsher.

In tegenstelling tot de Zaanstreek zijn in het noorden en oosten van Nederland oliemolens meestal uitgevoerd in combinatie met korenmolens. De reden: het olieslaan was campagnewerk van september tot mei. In mei gaan de koeien weer in de wei, en was er geen afzet meer voor lijnkoeken. Het korenmalen ging het hele jaar door. Het olie slaan als productie is gestopt in 1951 en is na een grote restauratie in de jaren '70 weer gestart. Het traditionale olie slaan gebeurt, en er zijn geslaagde experimenten, samen met een verffabriek, voor hardhoutolie op basis van de lijnolie uit Roderwolde. 

Bouwjaar: 1852

Type: Achtkante bovenkruier met stelling


Promotiefilm

MuseumTV heeft voor 49 Drentse musea een promotiefilm en mini-documentaire gemaakt. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zo krijgt u een mooi beeld van de prachtige musea in Drenthe!


Drentse museumpas

Vrijwilligers met de Drentse museumpas krijgen gratis entree bij dit museum.

Contact
Olie en korenmolen Woldzigt-6.jpg

Hoofdstraat 58
9315 PC Roderwolde

info@woldzigt-roderwolde.nl

(050) 5032198

http://www.woldzigt-roderwolde.nl/

Voorzieningen

Bezoekersparkeerplaats Museumwinkel Activiteiten voor kinderen Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Rondleidingen op aanvraag Drentse museumpas