Drentse Musea

OERdag

OERmuseum West Drenthe

Wanneer: 20 augustus 2022 10:00 - 20 augustus 2022 16:30

Waar: Brink 7 7981BZ Diever


20 AUGUSTUS: OERDAG

Deze datum kun je met recht een OERdag noemen. Het OERmuseum organiseert maar liefst vier OERactiviteiten. ’s Morgens vindt van 10.00 tot 12.00 het Open Nederlands Kampioenschap Vuistbijl maken plaats op de Brink in Diever. Iedereen mag meedoen en proberen de mooiste vuistbijl van 2022 te maken. ’s Middags wordt een workshop vuursteen bewerken georganiseerd, ook op de Brink in Diever. Ontdek hoe onze voorouders gereedschap maakten uit vuursteen. Na een korte introductie gaat de deelnemer zelf aan de slag om vuursteen te bewerken tot bruikbaar gereedschap. Opgave voor het NK vuistbijl maken of voor de workshop via: 06-26802024 of workshops@oermusem.nl.
Op 20 augustus wordt ook een OERwandeling gehouden op de Havelterberg. Onder leiding van een gids krijg je tijdens een wandeling van ca. 2 uur uitleg over het ontstaan van het landschap en het leven van de OERbewoners van onze regio. De excursie voert je onder meer over de adembenemend mooie Havelterberg, een aardkundig monument uit de een na laatste ijstijd, langs groepen grafheuvels en prachtige hunebedden. Daarnaast zie je in het gebied nog diverse sporen van de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, hangars en een landingsbaan. Op deze historische plekken ontwikkelen zich bijzondere natuurwaarden. De OERwandeling op de Havelterberg begint om 14.00 uur. De start en het eindpunt is bij het informatiecentrum “Toegangspoort Holtingerveld”. De toegangspoort vind je net ten noorden van Havelte aan de doorgaande weg (Helomaweg 18, Havelte) richting Wapse-Frederiksoord-Vledder. Er is een groot en gratis parkeerterrein. De gids wacht bij het Toeristisch Informatiecentrum.
Als je liever gaat fietsen, is er de mogelijkheid van een archeologische fietstocht in Lhee en omgeving. Een gids van het OERmuseum voert je door een eeuwenoud landschap langs een bijzonder grafmonument, prehistorische boerderijen, grafheuvels, urnenvelden en oude akkers. De tocht is ca. 12 km. lang en start bij de Bospub, Bosrand 18 in Dwingeloo. De tocht is minder geschikt voor jonge kinderen. De fietstocht begint om 10.30 uur en duurt ongeveer 2 uur. Reserveren voor de OERwandeling in Havelte of de fietstocht in Lhee kan via: 06-26802024 of email: wandelingen@oermuseum.nl. Zie ook de website: www.oermuseum.nl

Entreeprijzen
€ 5,00
Locatie