Drentse Musea

Museummolen Jan Pol

Deze koren- en pelmolen is een museum. De hoge stellingmolen draait regelmatig en is meerdere dagen in de week open. Jan Pol is de hoogste molen van Drenthe en vroeger beeldbepalend voor het dorp. Rondom de molen is later veel gebouwd, waardoor de molen nu minder opvallen aanwezig is. De molen had nooit een naam, zoals vele molens. Toen de gemeente de molen overnam heeft de molen de naam van de vroegere eigenaar en molenaar gekregen: Jan Pol.

In de oorlogsjaren heeft een aantal Joodse mensen in de molen ondergedoken gezeten. Zonodig werden zij verstopt onder de pelvloer. In diezelfde tijd had men waarschijnlijk ok een zender. Een klein huisje tegenover de molen is destijds door de Duitsers een keer overhoop gehaald, omdat men dacht dat de berichten van daaruit werden verstuurd. 

Bouwjaar: 1876

Type: Achtkante bovenkruier met stelling


Promotiefilm

MuseumTV heeft voor 49 Drentse musea een promotiefilm en mini-documentaire gemaakt. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zo krijgt u een mooi beeld van de prachtige musea in Drenthe!


Drentse museumpas

Vrijwilligers met de Drentse museumpas krijgen gratis entree bij dit museum.

Contact
Museummolen Jan Pol-4.jpg

Molenwijk 8
7751 CG Dalen

0640098874

http://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=5

Openingstijden
Elke maandag gesloten
Elke dinsdag gesloten
Elke woensdag van 13:30 tot 16:30
Elke donderdag van 13:30 tot 16:30
Elke vrijdag van 13:30 tot 16:30
Elke zaterdag van 13:30 tot 16:30
Elke zondag gesloten

Buiten deze openingstijden kan de molen ook op afspraak buiten deze tijden bezocht worden. Neem daarvoor contact op met de Molenaar.

Entreeprijzen
Kinderen
Gratis (tot 12 jaar)
Volwassenen
€ 3,00
Voorzieningen

Rolstoel toegankelijk toilet Bezoekersparkeerplaats Museumcafé Museumwinkel Activiteiten voor kinderen Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Rondleidingen op aanvraag Drentse museumpas