Drentse Musea

Museum Janning

Johannes Hendrikus (Hein) Janning werd op 15 juli 1914 geboren in het Drentse Nieuw-Schoonebeek.

Na zijn studie aan de seminaries (Culemborg en Rijsenburg) werd hij op11 mei 1940 tot priester gewijd.
Hij was kapelaan in Vianen,’s Heerenberg en Sneek,daarna pastoor in Heeg. In 1965 kwam hij naar Workum daar stierf hij op 18 mei 1980.

Pastoor was niet alleen geestelijke, hij genoot vooral bekendheid als kunstschilder en collectioneur van kerkelijke kunst. Hein begon al met tekenen op de boerderij van zijn ouders. Over zijn activiteiten als kunstschilder zei hij: ” Mijn gedachten probeer ik op doek te zetten, al dat schoons in de natuur door God gemaakt.”

In de loop der tijden verwierf hij steeds meer erkenning,op tal van plaatsen werden exposities van zijn schilderijen gehouden.

Als verzamelaar van kerkelijke kunst heeft pastoor Janning er voor gezorgd, dat er vele kostbare stukken in de pastorie in Workum kwamen.

Zijn trots was de prachtig gesneden koorbetimmering uit een kapel in het voormalige Oost-Duitsland, welke in 1979 in de zijkapel van de St.Werenfriduskerk geplaatst werd. Pastoor Janning betaalde alle aankopen van zijn eigen geld, dat hij verdiend had met verkoop van door hemzelf gemaakte schilderijen.

De nalatenschap van de pastoor werd in een naar hem genoemde stichting ondergebracht (1983). Deze collectie werd in de loop der jaren steeds uitgebreider via aankopen en door schenkingen.

In 1985 komt in de voormalige pastorie te Workum het Museum kerkelijke kunst. In Juli 2020 heeft Museum Janning de deuren opnieuw geopend na een verhuizing naar Nieuw-Schoonebeek, de geboorteplaats van Hein Janning.

Schoolmeester Ben Schröer (1887-1957) uit Nieuw-Schoonebeek maakte zo’n 40 jaar lang foto’s van de dagelijkse dingen alsook bijzondere gebeurtenissen in zijn dorp Nieuw-Schoonbeek en ook ver daarbuiten. Dit heeft gersulteerd in een collectie van zo'n 1200 foto's (originelen op glasplaat). Enkele beeldtenissen zijn ook in de katholieke illustratie opgenomen. In samenwerking met Leo van Bemmelen is gezorgd voor een twintigtal levengrote afdrukken vanuit deze collectie die de (kerkelijke) geschiedenis van Nieuw-Schoonebeek weergeven. Allen te bewonderen in Museum Janning.


Promotiefilm

MuseumTV heeft voor 49 Drentse musea een promotiefilm en mini-documentaire gemaakt. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zo krijgt u een mooi beeld van de prachtige musea in Drenthe!

Contact

Vroegeling 43
7891WE Klazienaveen

andre.zwake@gmail.com

0646091469

https://www.museumjanning.nl

Entreeprijzen
€ 4,50 (Prijs is inclusief gids)
Voorzieningen

Bezoekersparkeerplaats Museumwinkel Parkeerplaats voor bussen Rondleidingen op aanvraag