Drentse Musea

Molenmuseum De Wachter

De Wachter in Zuidlaren is een olie- en korenmolen. In de molen is een museum gevestigd of beter gezegd: de molen is onderdeel van een museum met stoommachines en met veel oude ambachten. Zien hoe zeep gemaakt wordt? Nieuwsgierig hoe een kruidenierswinkel er vroeger uitzag? Allemaal te zien in molenmuseum de Wachter. Het museum herbergt ook het standbeeld van Berend Botje van het bekende liedje Berend Botje ging uit varen. Staat u op de stelling van molen de Wachter, dan kijkt u over het water naar molen de Boezemvriend. 

De molen is gebouwd in 1851 op de huidige locatie als koren- en oliemolen. De molen krijgt in 1898 twee stoominstallaties. De ene wekt elektriciteit op voor de olieslagerij, de andere drijft de specerijenmaalderij aan. Voor het malen van het graan blijft de molen afhankelijk van de wind. Rondom de molen is een museumcomplex met een olieslagerij, meer dan 10 werkende stoommachines, een specerijen-maalderij, een smederij, een molenmakerswerkplaats, een ambachtelijke bakkerij en een kruidenierswinkeltje uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
Het museum bezit een enorme collectie gereedschappen. Ook zijn er een aantal bijzondere muziekinstrumenten te zien zoals een orchestrion, een tingeltangel en een pianola. Een klein draaiorgeltje biedt voor kinderen de mogelijkheid een draaiorgeldiploma te halen.
Op bepaalde dagen kan er gevaren worden met stoomradarboot De Jonge Wachter. 

Bouwjaar: 1851

Type: Achtkante bovenkruier met stelling


Promotiefilm

MuseumTV heeft voor 49 Drentse musea een promotiefilm en mini-documentaire gemaakt. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zo krijgt u een mooi beeld van de prachtige musea in Drenthe!


Drentse museumpas

Vrijwilligers met de Drentse museumpas krijgen gratis entree bij dit museum.

Contact
Molenmuseum de Wachter-5.jpg

Havenstraat 36
9471 AM Zuidlaren

info@dewachter.nl

050-4090308 / 06-31385631

http://www.dewachter.nl

Openingstijden
Elke maandag gesloten
Elke dinsdag gesloten
Elke woensdag van 13:30 tot 16:30
Elke donderdag gesloten
Elke vrijdag gesloten
Elke zaterdag van 10:00 tot 16:30
Elke zondag gesloten
Entreeprijzen
Volwassenen
€ 6,25
Kinderen
€ 3,50
Voorzieningen

Rolstoel toegankelijk toilet Bezoekersparkeerplaats Museumcafé Museumwinkel Activiteiten voor kinderen Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Parkeerplaats voor bussen Rondleidingen op aanvraag Drentse museumpas