Drentse Musea

Theatervoorstelling Vincent van Gogh | Door Tralies Heen

Museum De Buitenplaats

Wanneer: 24 november 2023 19:00 - 24 november 2023 21:00

Waar: Hoofdweg 76 9761 EK Eelde


Vincent van Gogh was een productieve kunstenaar, ondanks zijn korte leven. U weet ongetwijfeld dat Vincent in zijn leven lang niet verdiende wat er nu voor zijn werken betaald wordt. Laat staan dat hij dezelfde roem genoot. Vincent was voor zijn levensonderhoud grotendeels afhankelijk van de toelagen die zijn broer Theo hem gaf. Dankzij Theo’s verdiensten in de kunsthandel kon hij onder andere het schildersmateriaal voor Vincent betalen.

Het meest bekende verhaal over Vincent van Gogh kent u vast ook wel: het feit dat hij zijn eigen linkeroor afsneed, een half jaar voor zijn dood.

Wat dreef Vincent van Gogh eigenlijk?

In de multi-mediavoorstelling Door Tralies Heen hoor je fragmenten uit brieven die Vincent schreef – vooral aan zijn broer Theo –  in de periode december 1888 tot mei 1890. In dat laatste jaar liet hij zich opnemen in het middeleeuwse klooster St Rémy, een humaan gesticht voor psychiatrische patiënten. Hij vertelt over wat hem bezighoudt als schilder (o.a. Japan, de natuur en collega’s) en hoe hij worstelt met geldgebrek, depressies en demonen.

Een voorstelling die u meeneemt door verwarring, ontregeling, disbalans en beklemming en die ook bewondering oproept voor wat Vincent heeft gezien en gemaakt in die laatste fase van zijn leven.

Het museum gaat om 19:00 uur open. Na de tentoonstelling is er de mogelijkheid om na te genieten in het Museumcafé.

Entreeprijzen
Volwassenen
€ 15,00
Locatie