Drentse Musea

Kerst & Kaart

Museum Collectie Brands

Wanneer: 8 januari 2023 12:00 - 8 januari 2023 16:00

Waar: Herenstreek 11 7885 AT Nieuw-Dordrecht


Een tentoonstelling over kerst; wat je nog niet wist
Kijk jij al uit naar de kerstdagen? Maar weet je eigenlijk wel wat we dan precies vieren? De geboorte van Jezus Christus zul je waarschijnlijk zeggen. Toch is dat niet altijd zo geweest. Pas in de 4e eeuw werd de geboorte van Jezus gevierd. Voor die tijd werden al andere feesten in de decmeberperiode gevierd. Een aantal gebruiken van die feesten zijn blijven voortbestaan en opgenomen in het kerstfeest. Denk aan het aansteken van kaarsen, lekker eten, het geven van cadeau's en ook onze kerstdecoratie. Hoe dat nu precies zit, leer je in de tentoonstelling Kerst & Kaart.

De traditie van het sturen van een kerstkaart
Een traditie die ook onlosmakelijk met kerst en oud en nieuw is verbonden, is het sturen van een kerstkaart. Misschien ben je al overgestapt op de digitale kerstkaart, maar velen sturen nog altijd een kaart met de post. Het is een traditie die halverwege de 19e eeuw in Engeland is ontstaan en eind 19e eeuw ook in Nederland werd omarmd. Met alleen een kaart ben je er overigens nog niet. Daarom staat de tentoonstelling ook stil bij de postbode en het fenomeen kerstpostzegels.

Een bijzonder topstuk
Natuurlijk kent de tentoonstelling ook een echt topstuk. Een zogenoemde nieuwjaarsbrief. DIt waren brieven die vanaf de 16e eeuw door jongemannen uit welgestelde families werden geschreven voor hun naaste familieleden. In de collectie van Museum Collectie Brands bevinden zich vier van deze brieven. Eén daarvan, de oudste uit 1797, springt in het bijzonder in het oog. De brief is namelijk ondertekend met Van Gogh. Nee, de schrijver was niet Vincent van Gogh, maar het kan zomaar wel een familielid van hem zijn geweest.


Kortom, de tentoonstelling Kerst & Kaart biedt een leerzaam inkijkje in de geschiedenis van kerst en de kerstkaart. Komt dat zien! Tot besluit, en helemaal in lijn van de tentoonstelling, wenst het volledige team van Museum Collectie Brands je hele fijne feestdagen.

Entreeprijzen
Volwassenen
€ 8,50 (Vanaf 15 jaar)
MJK (Museumjaarkaart)
Gratis
Kinderen
Gratis (t/m 5 jaar)
Kinderen
€ 2,50 (6 t/m 14 jaar)
Locatie