Drentse Musea

Een blik van herkenning

Museum Collectie Brands

Wanneer: 16 juli 2023 12:00 - 16 juli 2023 16:00

Waar: Herenstreek 11 7885 AT Nieuw-Dordrecht


Een blik op de geschiedenis van blik
Blikken, we hebben ze allemaal wel in de kast staan, maar heb jij je wel eens afgevraagd wanneer het eerste blik  verscheen? In de tentoonstelling Een blik van herkenning leer je dat het allemaal begon in de 19e eeuw. Niemand minder dan Napoleon Bonaparte zocht naar een manier om voedsel langer te kunnen bewaren, zodat hij zijn legers goed kon voeden. Napoleon besloot een grote beloning in het leven te roepen en een paar jaar later was daar een Fransman met een vernieuwend idee. Daarna ging het snel. Met de geboorte van het conservenblik ontstonden de eerste blikfabrieken. Zo ook in Drenthe. In 1925 zag de bekende blikfabriek Drenthina in Hoogeveen het levenslicht.

Niet weg te denken
Blik is een bijzonder veelzijdig materiaal gebleken. Menig voedselfabrikant verpakte er zijn producten in. Van groente tot tabak. In elk huishouden vond je in het keukenkastje wel diverse blikken. Of wat dacht je van dat blikje chocolaatjes bij oma op de koffietafel? Blik is daarmee een bijzonder herkenbaar product omgeven door nostalgie. Van de ruim 200 blikken in de tentoonstelling Een blik van herkenning, zul je ongetwijfeld ook diverse herkennen. Van Douwe Egberts, Buisman, Van Nelle, Verkade, Droste en nog heel veel meer.

Spelen met blik
Wanneer een blik leeg is, kun je er ook nog heel veel leuke dinge mee doen. Wie heeft vroeger nog aan bliklopen gedaan of heeft op koninginnedag op de vrijmarkt meegedaan met blikgooien? Naast dit zelfgemaakte speelgoed bestaat er ook prachtig kleurrijk speelgoed van blik. Van begin 19e eeuw tot de jaren '60 van de vorige eeuw bestond er in Europe, Amerika en Azië een blikken speelgoedindustrie. Treinen, auto's, kikkers en eeindjes alles werd in het klein nagemaakt. Dankzij een vernuftig mechaniek kon het speelgoed nog bewegen ook. Hoe prachtig het speelgoed ook was, liggen de hoogtijdagen van het blikken speelgoed al weer ver achter ons. Plastic speelgoed deed zijn intrede en het oude blikspeelgoed werd een verzamelobject.

Locatie