Drentse Musea

Door de ogen van Janny Jalving

Museum Collectie Brands

Wanneer: 2 juli 2023 12:00 - 2 juli 2023 16:00

Waar: Herenstreek 11 7885 AT Nieuw-Dordrecht


Kunstenares uit de regio
Jantje Johanna Jalving, beter bekend als Janny Jalving, was een schilderes uit het Drentse dorp Klijndijk. Zij trok bepakt en bezakt op haar fiets of Solex de provincie in om ter plaatse te schilderen wat haar ogen zagen. Haar favoriete onderwerpen om te schilderen waren oude boerderijen en boerenschuren. Om in de woorden van Janny Jalving te spreken, "hier is de tijd overheen gegaan". Toen Janny Jalving ze op doek vastlegde ,waren ze soms al vervallen en tegenwoordig is een aantal van hen geheel uit het straatbeeld verdwenen. Maar niet verloren, in het werk van Janny Jalving leven ze voort.

Meer dan boerderijen alleen
Hoewel Janny Jalving bekend stond om haar schilderijen van boerderijen, heeft zo nog zo veel meer prachtige kunstwerken gemaakt. Denk aan landschappen, bloemstillevens en ook enkele portretten. Ze beperkte zich overigens niet enkel tot olieverfschilderijen. Janny Jalving kon ook goed uit de voeten met waterverf, krijt en de kroontjespen. Juist deze diversiteit wordt in de tentoonstelling Door de ogen van Janny Jalving getoond. 

Opmerking

Per 1 april gaan de zomertijden weer in. Dat houdt in dat het museum dinsdag t/m vrijdag 11-17 uur en zaterdag en zondag 13-17 uur geopend is.

Gesloten op Koningsdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag.

Entreeprijzen
MJK (Museumjaarkaart)
Gratis
Volwassenen
€ 8,50
Kinderen
Gratis (t/m 5 jaar)
Kinderen
€ 2,50 (t/m 14 jaar)
Locatie