Drentse Musea

100 jaar voetbalpassie bij Zwartemeer: Van hoogveen via betaald voetbal naar nu...

Museum Collectie Brands

Wanneer: 31 maart 2022 11:00 - 31 maart 2022 17:00

Waar: Herenstreek 11 7885 AT Nieuw-Dordrecht


Voetbalhelden van weleer
Katrinus van der Werf en Tonny Roosken. Namen die de verstokte Drentse voetballiefhebber zich vast nog herinnert. Ooit waren zij spelers bij Voetbalvereniging Zwartemeer. Een voetbalclub met een lange historie vol hoogte- en dieptepunten. Reden genoeg om hier eens op terug te blikken in een tentoonstelling.

Hoe het begon
Begin 1900 was het voetbal nog verre van professioneel te noemen. In Zuidoost-Drenthe waar bijna elk dorp zijn eigen voetbalclub kende, voetbalde men in die tijd op het hoogveen. Zo ook voetbalvereniging De Vrienden Trouw uit Zwartemeer die in 1921 werd opgericht. Vanwege de slechte conditie van hun veld weken zij enkele jaren later uit naar de voetbalvelden in Klazienaveen. Aldaar ontstond uit een fusie Voetbalvereniging Zwartemeer. De amateurclub wist meer dan eens goed te presteren. Na de Tweede Wereldoorlog veroverden zij onder het oog van duizenden toeschouwers meerdere kampioenstitels in de tweede klasse.

Het grote avontuur
Gesterkt door deze successen, durfde de club in 1955 wel de sprong te wagen naar het nog maar net geintroduceerde betaald voetbal. Men kwam uit in de Tweede Klasse waar ze tot-en-met 1966 voetbalden. De club wist zich meer dan eens ternauwernood te handhaven, maar in de jaren '60 begonnen ze serieus mee te doen. In 1966 werd zelfs promotie naar de Eerste Divisie afgedwongen.

Een nieuwe naam
Met het behalen van de promotie besloot de club vanwege financiële redenen zijn naam te wijzigen in Sportclub Drente. Tot grote prestaties kwam SC Drente echter niet. Na één seizoen degadeerden ze alweer en de sportieve prestaties waren niet om naar huis te schrijven. Dit leidde tot een dramatische keldering in de toeschouwersaantallen. Hierop besloot de KNVB de betaald voetbal licentie in te trekken. Sportclub Drente verdween enige jaren later en VV Zwartemeer speelde enkel nog op amateurniveau.

Nieuwe trots
Wanneer we een sprongetje maken in de tijd, kunnen we niet om die andere voetbalclub heen: FC Emmen. De feestvreugde was groot toen ze in 2018 promoveerden naar de Eredivisie. Maar ook deze club heeft een lange weg moeten afleggen om het tot grootste voetbalpodium van Nederland te schoppen. 

De tentoonstelling
In de tentoonstelling 100 jaar voetbalpassie bij Zwartemeer: Van hoogveen via betaald voetbal naar nu... staan we nadrukkelijk stil bij de tijd dat VV Zwartemeer in het betaald voetbal speelde. Daarnaast wordt er een blik geworpen op het amateur- en profvoetbal van nu.

Opmerking

Zie onze website voor de meest actuele openingstijden en coronamaatregelen.

Entreeprijzen
Volwassenen
€ 7,50
MJK (Museumjaarkaart)
Gratis
Kinderen
Gratis (Kinderen t/m 5 jaar)
Kinderen
€ 2,50 (Kinderen 6 t/m 14 jaar)
CJP (Cultureel Jongeren Paspoort)
€ 2,50
Locatie