Drentse Musea

Internationaal Klompenmuseum

Klompen: iedereen weet wat het zijn en hoe ze er uit zien. Toch worden ze veel minder gedragen dan vroeger en is de klompendrager een uitstervend ras. En dat terwijl het nog niet zolang geleden is dat bijna iedereen een paar klompen had en daar dagelijks op liep. Er waren in die tijd dan ook veel klompenmakers die allen hun eigen modellen maakten en in een vaak bonte variatie van kleuren en versieringen. De grote verscheidenheid aan klompen van vroeger en van nu is een waardevol deel van het cultuur-historisch erfgoed van een volk.

De Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes in Eelde, in de kop van Drenthe, is genoemd naar de twee laatste klompenmakers in Eelde: Eiso Wietzes (1916 – 1977) en Egbert Wietzes (1925 – 1988). Niet alleen vervaardigden zij op zeer vakkundige wijze gebruiksklompen; zij verzamelden ook klompen uit vele landen.

Het grootste deel van de deelcollecties, zowel nationaal als internationaal, behoort tot de kern-collectie. Met name de klompen, de trippen, het historisch houten schoeisel, de gereedschappen en de machines moeten genoemd worden. Het grootste deel hiervan is uniek en onvervangbaar. Waardevol zijn daarnaast de kunstklompen, de relatieklompen, de klompen voor andersoortig gebruik en het moderne houten schoeisel. Het audiovisuele materiaal versterkt eveneens de missie van het museum.

De collectie van het Internationaal Klompenmuseum is de grootste en meest uitgebreide en belangrijkste collectie ter Wereld.


Promotiefilm

MuseumTV heeft voor 49 Drentse musea een promotiefilm en mini-documentaire gemaakt. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zo krijgt u een mooi beeld van de prachtige musea in Drenthe!


Drentse museumpas

Vrijwilligers met de Drentse museumpas krijgen gratis entree bij dit museum.

Contact
Internationaal Klompenmuseum-3.jpg

Wolfhorn 1 A
9761 BA Eelde

info@klompenmuseum.nl

050-3091181

http://www.klompenmuseum.nl

Openingstijden
Elke maandag gesloten
Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00
Elke woensdag van 14:00 tot 17:00
Elke donderdag van 14:00 tot 17:00
Elke vrijdag van 14:00 tot 17:00
Elke zaterdag van 14:00 tot 17:00
Elke zondag van 14:00 tot 17:00

Geopend: 30 maart - 1 november 2019 Let op: afwijkende openingstijden i.v.m. Corona!

Voorzieningen

Museumkaart Rolstoel toegankelijk toilet Bezoekersparkeerplaats Museumcafé Museumwinkel Activiteiten voor kinderen Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Parkeerplaats voor bussen Rondleidingen op aanvraag Drentse museumpas