Drentse Musea

Bommel en Tom Poes Museum

Bommel en Tompoesmuseum
Het museum gaat over het werk van tekenaar/schrijver Marten Toonder en zijn beroemde striphelden heer Bommel en Tom Poes. Op 260 m2 zijn alle Bommel en Tom Poes-strips en curiosa van 1941 – tot heden te zien. Bastiaan Koijck is de directeur van het museum dat gevuld is met zijn persoonlijke verzameling, die hij vanaf zijn zevende jaar bijeen verzameld heeft.

Het is een actief museum, met tekenfilm, speurtocht, leeszaal, sketches en een  praathoek met koffie en thee. De enorme collectie bestaat uit boeken, duizenden uitgeknipte dagstrips, krantenartikelen en de meest curieuze curiosa, zoals gordijnen, eetgerei, lampen, vingerhoedjes, puzzels, boxershorts, kaarsen, beeldjes, zeepjes, snoep, houten en plastic kinderspeelgoed enz. 

Van kinder- naar een volwassenenverhaal
Al deze items tonen de ontwikkeling van heer Bommel en Tom Poes van een kinder- naar een volwassenenverhaal. De spannende, magische verhalen met veel gooi- en smijtwerk veranderen in de loop van de jaren in breed uitgesponnen verhalen met toenemende verdieping en bezinning. 

In het Nederland van de jaren veertig, vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw stonden heer Bommel en Tom Poes centraal door hun constante aanwezigheid in de kranten, de Donald Duck en de Revue. Hierdoor was er veel belangstelling van het bedrijfsleven voor merchandising. Dit leverde ook veel curiosa op, zoals bijvoorbeeld Tom Poes en Heer Bommel die genieten van een Unox rookworst.

Humor
Dit alles wordt gepresenteerd met veel humor, zoals bijvoorbeeld de kluis van de Rommeldamse bank, waarin heer Bommels geld wordt bewaard en waar politiecommissaris Bulle Bas heel scherp op toeziet.

Taalvernieuwing
Marten werd ongewild taalvernieuwer met een aantal woorden zoals denkraam, minkukel en bovenbaas. Ook bedacht hij uitdrukkingen zoals: verzin eens een list, kommer en kwel, geld speelt geen rol, een eenvoudige doch voedzame maaltijd en natuurlijk: als je begrijpt wat ik bedoel. Ook Bastiaans boek ‘Verhalenverteller Marten Toonder’, dat hij recent heeft geschreven, is in het museum te koop. 

In dit boek lees je hoe Marten zich ontwikkelde van beginnend tekenaar, tot leider van de grote Toonder Studio’s, waarmee hij wereldwijde bekendheid kreeg. De Walt Disney van Europa 
kon het zakendoen echter niet goed combineren met het vele artistieke werk en trok zich in 1965 in Ierland terug, om daar alleen maar te schrijven en tekenen.


Contact
Bommel

Stationsstraat 24 26
9401 KX Assen

06-52024440

https://www.bommelentompoesmuseum.nl/