Drentse Musea

Tot de dood ons scheidt

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wanneer: 26 juni 2022 14:00 - 26 juni 2022 16:00

Waar: Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen


Toen fotografe en schrijfster Saskia Aukema hoorde dat haar oudtante Annie tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork nog in het huwelijk getreden is met haar vriendje Hans, was ze verbijsterd: dat dat kon, trouwen in een doorgangskamp. Het stel is 36 dagen getrouwd geweest, tot de dood hen scheidde.

Saskia's oudtante en vriend bleken lang niet de enigen te zijn geweest. Maar liefst 261 stellen werden in de echt verbonden op die beladen plek. In het boek Tot de dood ons scheidt, dat dit jaar verscheen, hebben alle stellen een naam gekregen en sommigen ook een gezicht.

Met foto’s, dagboekfragmenten, trouwmenu’s, felicitatiekaarten en een reconstructie is deze aangrijpende geschiedenis tot leven gewekt. Op 26 juni 2022 vertelt Saskia over haar onderzoek voor dit boek en vertelt ze de verhalen van de pasgetrouwde koppels. Na afloop van de lezing zal Saskia haar boek signeren. De lezing begint om 14:00 uur en is vrij toegankelijk op vertoon van een ticket voor het museum van Kamp Westerbork. 

Locatie