Drentse Musea

Requiem voor Auschwitz

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wanneer: 2 augustus 2022 14:00 - 2 augustus 2022 23:59

Waar: Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen


In de bijzondere film Requiem voor Auschwitz volgt regisseur Bob Entrop componist Roger Moreno-Rathgeb. Componerend in zijn woonwagen, tijdens de repetities en later bij de uitvoering door het Sinti und Roma Philharmoniker en een Joods koor op Holocaust Memorial Day in de Dom van Berlijn.

2 augustus is de 'Europese herdenkingsdag van de Roma-Holocaust', ter nagedachtenis aan de 500 000 Sinti en Roma die in het door de nazi's bezette Europa werden vervolgd. In de nacht van 2 op 3 augustus 1944 werden in Auschwitz 2897 weerloze vrouwen, mannen en kinderen vermoord in de gaskamers. 

Antiziganisme, toen en nu, speelt een belangrijke rol in de omvangrijke filmcollectie van cineast Bob Entrop. In Europa is Bob de enige filmmaker die meer dan 15 films heeft gemaakt over Sinti en Roma. Deze films vertellen over zowel de Porajmos, de doorwerking van de oorlog, als (de geschiedenis van het) antiziganisme.

Regisseur Bob Entrop geeft voorafgaand aan de film een korte inleiding. Requiem voor Auschwitz is te zien op dinsdag 2 augustus om 14:00 uur in het museum van Kamp Westerbork en is vrij toegankelijk op vertoon van een museumticket.

Entreeprijzen
€ 10,50
Locatie