Drentse Musea

Open Depot: opgegraven objecten

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wanneer: 25 september 2022 00:00 - 25 september 2022 23:59

Waar: Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen


Op 24 en 25 september opent het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het depot. Tijdens het Open Depot laat conservator Guido Abuys opgegraven voorwerpen zien uit de collectie. De objecten zijn opgegraven op en rond de historische plek van kamp Westerbork, maar ook op andere plekken in Nederland.

11:15 en 13:15 uur

15:15 uur – gericht op mensen met een visuele beperking

De archeologische vondsten uit de collectie vertellen het verhaal van de Jodenvervolging, kamp Westerbork en de naoorlogse periode van het kamp. De conservator bespreekt onder meer twee potten en een ketel, die zijn opgegraven in een achtertuin van het huis waar de Joodse familie Aussen woonde vóór de Tweede Wereldoorlog. De kogels en hulzen, uit de bodem bij het crematorium van kamp Westerbork, zijn de stille getuigen van de executies van verzetsstrijders. Nabij het voormalige spoortracé is een munt uit Nederlands Indië gevonden en vertellen de pennen die de bielzen op hun plek hielden het verhaal van de deportaties.

Om 11:15 en 13:15 uur presenteert conservator Guido Abuys de opgegraven objecten in Educatieve Ruimte 2. Om 15:15 uur is het Open Depot speciaal gericht op mensen met een visuele beperking. De presentatie is kosteloos bij te wonen op vertoon van een ticket voor het museum.

Locatie