Drentse Musea

Online College: De Holocaust in het onderwijs

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wanneer: 10 januari 2023 00:00 - 10 januari 2023 23:59

Waar: Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen


Hoe is het gesteld met onderwijs over de Holocaust in Nederland? Na een landelijk onderzoek onder jongeren kwam historicus Marc van Berkel tot de conclusie dat scholieren weinig diepgaande kennis bezitten over de Holocaust. Ook veel docenten ervaren een handelingsverlegenheid: hoe kun je het beste lesgeven over dit onderwerp?

Bij veel van hen ligt de focus op de mechanismen die schuilgaan achter deze historische gebeurtenissen en welke relevantie ze hebben voor de huidige maatschappij. Leren van in plaats van leren over de Holocaust dus. In het online college zal besproken worden op welke manieren in het onderwijs over de Holocaust wordt gesproken. Waar halen scholieren en studenten hun informatie vandaan en op welke manieren worden docenten ondersteund bij het behandelen van aanverwante thema’s?

Van november 2022 tot september 2023 presenteert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork maandelijks een Online College in het kader van De Herinnering aan Kamp Westerbork. De Online Collegereeks geeft academische achtergrond bij verschillende onderdelen van de tentoonstelling en het thema. 

Het Online College begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk via Zoom. Via deze link krijg je toegang tot het college van Marc van Berkel.  

Marc van Berkel is historicus en docent bij de lerarenopleiding Geschiedenis van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast is hij lid van de Nederlandse delegatie binnen de International Holocaust Remembrance Alliance.

Locatie