Drentse Musea

In gesprek met Arnon Grunberg, afsluiting ‘De Herinnering aan kamp Westerbork’

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wanneer: 12 november 2023 14:00 - 12 november 2023 15:30

Waar: Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen


In het themajaar ‘De Herinnering aan kamp Westerbork’werd de bezoeker van kamp Westerbork op een interdisciplinaire en interactieve wijze inzicht geboden in de vele betekenissen die in de afgelopen 78 jaar aan het kamp zijn gegeven en nóg steeds worden gegeven. Wie was en is moreel eigenaar van dit schuldige landschap met zijn onvoltooide verleden? Op welke manier is de identiteit van Westerbork sinds 1939 veranderd? En hoe kijken bezoekers tegenwoordig naar het kamp? Is het een ‘symbolisch begraafplaats’, een ‘toeristische trekpleister’ of juist een ‘archeologische erfgoedsite’?

Gastconservatoren
Binnen het themajaar werd nadrukkelijk samengewerkt met acht gastconservatoren die in het project hun eigen kijk op het verleden en heden van kamp Westerbork via tentoonstellingen en aanverwante activiteiten weergaven. De gastconservatoren hadden allen een connectie met het kamp: ze behoorden tot voormalige gevangenen- en bewonersgroepen, waren afkomstig uit de nabijheid van het kamp, hadden zich in het verleden beziggehouden met het onderwerp of waren juist representatief voor de hedendaagse bezoeker. 

Gesprek
Onderzoeker Bas Kortholt van het Herinneringscentrum zoomt tijdens het gesprek met Arnon Grunberg in op onder meer deze acht individuele waarheden aangaande (het verleden van) het kamp. Daarnaast wordt vanuit vogelvluchtperspectief het complexe spinnenweb aan meningen en gevoelens ten aanzien van Westerbork in ogenschouw genomen. Ook bespreken ze het eigen perspectief van de schrijver, zoon van een Joodse kampoverlevende, op kamp Westerbork.

Aanmelden
Het gesprek vindt plaats op zondag 12 november in de ontvangstzaal van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en start om 14.00 uur. Het gesprek is gratis bij te wonen met een ticket voor het museum, maar aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via deze link

Locatie