Drentse Musea

Dodenherdenking 4 mei 2022

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wanneer: 4 mei 2022 00:00 - 4 mei 2022 23:59

Waar: Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen


Na twee jaar herdenken in alternatieve vorm kan de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork dit jaar, op 4 mei 2022, doorgaan in haar traditionele vorm waarbij bezoekers welkom zijn.

Overdag zijn er lezingen in het museum van kamp Westerbork en rondleidingen over het kampterrein. Het herdenkingsprogramma begint op woensdag 4 mei 2022 om 19.00 uur met een Stille Tocht (vanaf de slagboom op het kampterrein) en is vrij toegankelijk voor publiek. In het programma spelen ook dit jaar kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol.  

Tijdens de Stille Tocht worden namen genoemd van vermoorde kinderen door Olaf Rozendaal en Loek Wiersma van het dr. Nassau College Quintus. Het noemen van de Kindernamen wordt afgewisseld met het luiden van de klok, die uit het kamp afkomstig is, door Freddy Huizeling. 

Twee generaties
Holocaust overlevende Zoni Weisz spreekt met zijn kleindochter Nathalie Weisz over de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog op jongere generaties. Tijdens de landelijke razzia tegen de Sinti en Roma op 16 mei 1944 werd het gezin Weisz opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. Zonder Zoni. Hij zag op het station van Assen de trein met zijn familie naar Auschwitz vertrekken.

Westerbork in Woord
Dit is het eerste jaar dat het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de poëziewedstrijd Westerbork in Woord organiseert. Jongeren tussen de 13 en 21 jaar konden een zelfgeschreven tekst insturen. Het winnende gedicht wordt voorgedragen tijdens de herdenking. Elise Kuilder (2001) uit Hengelo zal haar gedicht Kwijt ten gehore brengen op 4 mei.

Overdenking
Holocaust overlevende Ronald Waterman komt in 1943 in kamp Westerbork terecht. ‘Westerbork was zeer onaangenaam. Elke dinsdag kwamen de veewagons. Als de trein vol wegreed, ebde de spanning weg, om in de loop van de week te stijgen.’ Op 4 mei spreekt hij een overdenking uit tijdens de herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork.

Muziek
Operazangeres Channa Malkin verzorgt de muzikale bijdrage aan het herdenkingsprogramma, begeleid door Artem Belogurov op piano. ‘Het is voor mij een grote eer om de liederen van mijn vader Josef Malkin op gedichten van Ida Vos hier in Westerbork te zingen. Ida schreef deze gedichten ter nagedachtenis aan haar klasgenoten, die via deze plek zijn weggevoerd om nooit meer terug te keren. Zeker nu in deze roerige tijd blijft het belangrijk om de geschiedenis te herdenken, zodat dit soort verschrikkingen nooit meer kunnen gebeuren.’

Jizkor en Kaddiesj
De Joodse vader en moeder van Jik Nihom overleven de Tweede Wereldoorlog in onderduik. Hij zal op 4 mei het Jizkor uitspreken en het Kaddiesj zeggen, tijdens de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. 

De twee minuten stilte om 20:00 uur zal worden ingeleid met het Signaal Taptoe door Koen Wijnen; een hoornblazer van de Fanfare Bereden Wapens. Na de twee minuten stilte is er de mogelijkheid tot het leggen van bloemen bij het Nationaal Monument Westerbork. De bloemlegging wordt begeleid door Eszter Branya en Pedro Marquez, een strijkersduo van het Prins Claus Conservatorium. Zij spelen verschillende composities van Gliere, Leclair, Boccherini, Beriot, Bartok en Faure.

Vervoer en bereikbaarheid
Net zoals voorgaande jaren is het advies om met de fiets te komen en op tijd op het kampterrein aanwezig te zijn. De toegangsweg naar het kampterrein is vanaf 16.30 uur open voor auto’s. 

De Dodenherdenking op 4 mei 2022 bij het Nationaal Monument Westerbork is live te volgen via RTV Drenthe. 

Locatie