Drentse Musea

De Herinnering aan Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wanneer: 23 januari 2023 00:00 - 23 januari 2023 23:59

Waar: Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen


De Herinnering aan kamp Westerbork gaat over de vele betekenissen die in de afgelopen 76 jaar aan de historische plek zijn gegeven. De tentoonstelling is vanaf 8 juli te zien in het museum van Kamp Westerbork als onderdeel van het gelijknamige themajaar waarbinnen de dynamiek van de herinnering aan kamp Westerbork centraal staat. 


Kamp Westerbork is de plek waaruit meer dan 100.000 Joden, Sinti en Roma worden weggevoerd naar vernietigingskampen in het Oosten. In de periode vóór het doorvoerkamp was het een afgelegen vluchtelingenkamp, waar grote groepen buitenlandse Joden worden ondergebracht. Het is ook de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen verzetsstrijders worden doodgeschoten.

Kamp Westerbork als ‘lieu de mémoire’
Maar kamp Westerbork is ook de plek waar meer dan twee decennia duizenden Molukkers 'tijdelijk’ werden ondergebracht. En waar Indische Nederlanders worden 'opgevangen', militairen opgeleid, van collaboratie verdachte Nederlanders zijn geïnterneerd. Kamp Westerbork is een een plaats van vele betekenissen. Tegelijkertijd monument en museum, concreet en abstract, authentiek en geënsceneerd. Lokaal, nationaal én internationaal erfgoed. Heden en verleden.

Kluis van overdraagbare verhalen
De tentoonstelling De Herinnering aan kamp Westerbork laat zien hoe we in de afgelopen 75 jaar met onze herinnering aan de oorlog zijn omgegaan. Een deel van de publiekstentoonstelling bestaat uit interpretaties door acht gastconservatoren (hieronder beschreven) die daarmee hun eigen kijk op het verleden en heden van kamp Westerbork weergeven. Het eerste gastconservatorschap (juli-september 2022) behoort toe aan de Joodse overlevenden en nabestaanden Rozette Kats, Betty Schols-Meents, Alex Freddy Kan en Naomi Eliasar. In elk van hun levens speelt kamp Westerbork een belangrijke rol. Als herinnering aan gedeporteerde en vermoorde dierbaren.

Acht thema's
In de komende anderhalf jaar komen nog zeven andere thema's, zoals archeologie, erfgoed, beeldende kunst en fotografie, aan bod binnen De Herinnering aan kamp Westerbork. Ook vanuit het perspectief van de Sinti, Roma en Molukse gemeenschap worden museale presentaties, lezingen en theatervoorstellingen georganiseerd.

Het themajaar De Herinnering aan kamp Westerbork wordt financieel mogelijk gemaakt door onder andere de Emmaplein Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Provincie Drenthe, Stichting Democratie en Media, de NWO, het Vfonds, het VSBfonds, Creative Europe en Dutch Culture. Het project won de Call for Support van de Europese Unie en Council of Europe.

Entreeprijzen
Volwassenen
€ 10,25
Locatie