Drentse Musea

Barak 85; kamp Westerbork en Schattenberg Museum

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wanneer: 11 september 2022 00:00 - 11 september 2022 23:59

Waar: Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen


Op zondag 11 september organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een literaire middag met verhalen over woonoord Schattenberg en kamp Westerbork. Schrijvers Dinah Maryanan en Frits Barend gaan met elkaar in gesprek over hun relatie met de historische plek. De literaire middag wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling In twee werelden; 70 jaar Molukkers in Nederland, die in september te zien is in Assen. 

Tickets voor de literaire middag koop je hier

Dinah Maryanan groeide op in woonoord Schattenberg en schreef hierover de boeken Njonja en Barak 85, kamer 10. Het laatste boek is een autobiografische roman waarin Dinah onder meer de Spartaanse opvoeding van veel kinderen in Schattenberg beschrijft. Dinah was vier toen ze met haar familie in woonoord Schattenberg terecht kwam, een plek die enkele jaren daarvoor dienstdeed als doorvoerkamp kamp Westerbork. De sporen van het beladen verleden waren nog overal zichtbaar. De slagbomen en de wachttorens vormden het macabere decor van haar jeugd. Ze woonden in barak 85, kamer 10, de allerlaatste barak van het kamp. Direct daarachter begon het weiland, omzoomd door een dreigend bos. (bron: NRC)

Journalist en programmamaker Frits Barend komt uit een Joodse familie die de Holocaust heeft meegemaakt. Hij schreef samen met zijn vrouw Marijke het boek Matzes en mie, een geschiedenis van een familie die zowel door de Holocaust als door de Japanse terreur werd getroffen. Betty Barend - van der Kar, de moeder van Frits Barend, komt in maart 1945 in kamp Westerbork terecht, nadat haar onderduik adres werd verraden. Ook die periode was barak 85 een woonbarak, maar van kamers was er toen geen sprake. Sinds de verschijning van zijn boek in 2017 heeft Frits steeds sterker het gevoel dat er grote overeenkomsten bestaan tussen de kille ontvangst van Joden die terugkeerden uit de Duitse kampen en de ontvangst van Molukkers na hun overhaaste vertrek uit de archipel. (bron: NIW)

Op 11 september dragen Dinah en Frits voor uit hun boeken en gaan ze met elkaar in gesprek. Na afloop is er de gelegenheid om de boeken door hen te laten signeren. 

De kosten voor de literaire middag bedragen 5 euro, inclusief Molukse hapjes. De literaire middag begint om 13:30 uur en duurt tot 16:30 uur. Koop hier je tickets. 

13.30 uur: inloop met koffie en thee 

14.00 uur: aanvang programma

14.45 uur: intermezzo met muziek van Piet Nanuru

15.00 uur: korte pauze

15.15 uur: vervolg programma

16.00 uur: signeersessie en muziek intermezzo van Piet Nanuru

Locatie