Drentse Musea

Art Workshop Houses of Darkness

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wanneer: 19 oktober 2022 14:00 - 19 oktober 2022 23:59

Waar: Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen


Het huis van de kampcommandant, de muur van Mussert, de Maliebaan in Utrecht. Maar ook de pakken van SS’ers, overgebleven servies van de nazi’s, allemaal dadererfgoed. Onder dadererfgoed verstaan we plekken of voorwerpen die herinneren aan daders van (oorlogs)geweld. Het kan dus heel goed iets zijn dat er heel normaal uitziet, maar waar een verhaal aan kleeft. Door dat verhaal vinden we een plek “kwaadaardig” of “slecht” aanvoelen. 

Samen met illustrator Pirmin Regers denk je na over dit thema. In de overkapping van de commandantswoning ga je met houtskool en papier aan het werk. 

Art Workshop op het terrein van kamp Westerbork
"Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen." Dat is een uitspraak uit 1905 van schrijver en filosoof George Santayana. 

We weten allemaal hoe belangrijk het is om te herdenken en om te bewaren wat ons daarbij helpt, maar de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis vergeten we liever. Die herinneringen doen pijn, we voelen schaamte en elke fysieke verwijzing negeren we of breken we af. Toch zijn het soms juist de dingen op die bladzijden, die ons verder kunnen helpen en ervoor kunnen zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt.

De Art Workshop begint op 19 oktober om 14:00 uur in de overkapping van de commandantswoning op het kampterrein en is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. Kom je met je ouders, dan kunnen zij om 14:00 uur aansluiten bij de rondleiding. 

In het kader van het Europese project Houses of Darkness organiseert het Herinneringscentrum een Summer School en Art Workshops in samenwerking met Falstad (NO) en Bergen-Belsen (DE). 

Locatie