Drentse Musea

80 jaar na de ontruiming van de joodse werkkampen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wanneer: 2 oktober 2022 00:00 - 2 oktober 2022 23:59

Waar: Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen


Op 2 oktober 2022 is het tachtig jaar geleden dat de joodse werkkampen in Nederland werden ontruimd. Die nacht in 1942 zorgde voor een enorme toename van het aantal gevangen in kamp Westerbork. De Joodse dwangarbeiders werden onder bewaking naar kamp Westerbork gebracht. Ook de gezinnen van de mannen werden uit heel Nederland opgehaald. Met de 17.000 nieuw aangekomen gevangen raakt kamp Westerbork die nacht overvol. In de weken daarna werden de meesten van hen op transport gesteld naar Auschwitz en daar direct na aankomst vermoord.

‘Wat we toen hebben meegemaakt tart elke beschrijving. De mensen kwamen hier aan opgejaagd als vee. Sommigen begraven onder hun bagage, anderen met helemaal niets bij hun, zelfs niet behoorlijk gekleed.’ Dit beschrijft Bob Cahen in een lange brief, die hij uit kamp Westerbork wist te smokkelen.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat stil bij deze gebeurtenis met een lezing. Over de Joodse werkkampen in het noorden en oosten van Nederland is nog altijd weinig bekend. Op 2 oktober 2022 schetst deskundige Lion Tokkie een beeld van de joodse werkkampen in 1942. De lezing in het museum van Kamp Westerbork begint om 14:00 uur.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork brengt de verhalen, objecten en locaties van de Joodse werkkampen in kaart op de website www.joodsewerkkampen.nl. De lezing van Lion Tokkie op 2 oktober 2022 geeft inzicht in dit relatief onbekende deel van de geschiedenis van de Jodenvervolging. De bijeenkomst is gratis bij te wonen op vertoon van een ticket voor het museum van Kamp Westerbork.

Locatie