Drentse Musea

1000 kusjes van Leny

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wanneer: 13 april 2023 14:30 - 13 april 2023 16:00

Waar: Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen


Als onderdeel van het project Sjiwwe voor Sobibor vertellen Niek van der Oord en Stéphanie Sadikoviq- van der Oord op donderdag 13 april  om 14.30 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de geschiedenis van hun familie: het Joodse gezin Stern, dat in Assen een bloeiend modehuis bezat.

Hun verhaal vertelt de geschiedenis van een Joods-Drents gezin dat slachtoffer werd van de Jodenvervolging: van de eerste anti-Joodse maatregelen die leidden tot onteigening van hun bezit tot het vertrek naar kamp Westerbork. Zowel vader als moeder Stern was ernstig ziek en werd tot april 1943 verpleegd in ziekenhuizen in Assen en Groningen. Bewaard bleef hun uitgebreide correspondentie met hun drie dochters: Hetty, Jenny en Leny. Uiteindelijk werd het echtpaar Stern op 20 april 1943 met de 7-jarige Leny op transport gesteld naar Sobibor. Van de 1.166 mensen die met dit transport werden weggevoerd, overleefde niemand.

Jenny wist met dank aan haar vader als een van de weinigen uit kamp Westerbork te ontsnappen en overleefde in de onderduik, net als haar zus Hetty. Deze familiegeschiedenis werd door Niek van der Oord beschreven in het boek “Het mankeert ons aan een goed adres”. Stéphanie Sadikoviq van der Oord deelt als docent het verhaal van haar oma met haar leerlingen.

De lezing is gratis toegankelijk met een geldig entreebewijs van het museum. Dit evenement wordt ook live gestreamd op ons Facebookkanaal

Foto: Niek van der Oord

Locatie