Drentse Musea

Vincent Vibes

Drents Museum

Wanneer: 28 december 2023 10:00 - 28 december 2023 17:00

Waar: Brink 1 9401 HS Assen


Vincent Vibes Een programma met performances, schilder-, schrijf- en muziekworkshops voor het hele gezin. 
 

Vincent van Gogh is wereldwijd beroemd als kunstschilder, maar kon ook prachtig schrijven. Tijdens zijn Drentse reis schrijft hij 24 brieven, misschien wel de mooiste uit zijn oeuvre. Tijdens Vincent Vibes leer je schilderen en schrijven als Vincent. Ook kun je op verschillende momenten luisteren naar spoken word en je laten meevoeren door theater, muziek en dans geïnspireerd door Vincent van Gogh. Het programma is te volgen voor alle leeftijden. 

  Programma  Herinneringen op papier

Merel Djamila bereikt met haar 'journals' duizenden volgers op Instagram en TikTok. Haar kleine kunstwerkjes maakt ze, net als Van Gogh, in haar schetsboek op locatie of onderweg. Tijdens de workshop op 28 december vereeuwig jij je eigen herinneringen op papier. Daarbij komen technieken zoals het mengen van kleuren en aanbrengen van lagen ook aan bod. 

Reizen via de post
 

In hun speelse, humoristische en ontroerende kindervoorstelling Post nemen Jasmijn van Arkel en Anne Thijs Stegeman je mee in het leven van een 'postreiziger'. Een jong meisje dat besloten heeft een wereldreis te maken via de post. Als pakketje verzendt ze zichzelf naar alle plekken waar ze altijd al naartoe heeft willen gaan. Een groot avontuur, maar er zit ook een keerzijde aan deze spannende reis. Twijfels slaan toe wanneer heimwee en eenzaamheid om de hoek komen kijken.

Over avonturen, geuren en kleuren

In de schrijfworkshop van dichter en theatermaker Kasper Peters leer je hoe je een brief kunt schrijven over je avonturen. Hoe beschrijf je een kleine ontdekking als een bijzondere gebeurtenis? De brief als ode aan de fantasie en het overdrijven. Het eindresultaat wordt zo mooi dat je het misschien wel tien keer wilt herlezen. 

Vincents vibes

Schrijver Michael ter Maat maakt graag gedichten en houdt ook van lezen. Zo las hij alle brieven die Vincent van Gogh in Drenthe schreef. Wat hem vooral is bijgebleven, is dat Vincent zich zo ontzettend eenzaam voelde. Tijdens Vincent Vibes kun je luisteren naar de gedichten die hij schreef over die eenzaamheid. Michael maakte ze speciaal voor de tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe.

Danser en choreograaf Selmar van Hinte-Hup liet zich ook inspireren door de tentoonstelling. Hij maakte een dans waarin het gaat over Vincents eenzaamheid, over de landschappen die de schilder in Drenthe zag en over de schoonheid van hard werken. Tijdens Selmars optredens zie je op de achtergrond, heel groot, schilderijen en tekeningen uit Vincents Drentse tijd.

Loop the museum!

Met een looper (je zegt: loeper) stapel je geluiden en muziekjes op elkaar. Ken je Ed Sheeran? Ariane Grande? The Dean? Zij gebruiken zo’n looper vaak. Als ze nummers schrijven, maar ook tijdens optredens. In het museum verzamel je geluiden in een tentoonstelling of om je heen. Daarna ga je met z’n drieën of vieren lekker mixen. Wie weet krijg je de smaak te pakken en word jij later de nieuwe Ed Sheeran of Ariane Grande. 

Entreeprijzen
Volwassenen
Gratis (Gratis voor bezoekers met geldig entreekaart)
Locatie