Drentse Musea

Vincent Minds

Drents Museum

Wanneer: 12 november 2023 10:30 - 12 november 2023 17:00

Waar: Brink 1 9401 HS Assen


Op 12 november vraagt het Drents Museum aandacht voor mentaal welzijn tijdens Vincent Minds. In het dagvullende programma staat de invloed van kunst op mentale gezondheid centraal. Bezoekers van de tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe kunnen lezingen en workshops vanuit het perspectief van de kunst, mindfulness en psychologie volgen. Ook zijn er geleide meditatie sessies en VR.

Wanneer Vincent van Gogh naar Drenthe reist ontwikkelt hij zich als kunstenaar, maar ook als mens. Het Drentse landschap en de rust raken hem, geven hem richting en ordenen zijn gedachten. De natuur brengt hem in een meditatieve staat waarover hij schrijft: 'Ik heb een maand heilucht ingeademd. Ik had die ook absoluut nodig. [...] Ik spreek kalm, ik denk kalm nu.' Uiteindelijk vertrekt hij drie maanden later halsoverkop uit Drenthe, omdat hij zich er eenzaam en een outsider voelt.

Tijdens Vincent Minds kunnen bezoekers hun eigen mentale reis uitstippelen met Virtual Reality, meditatie, lezingen en het maken van kunst. Daarnaast is het mogelijk de tentoonstelling te bezoeken op een prikkelarme manier.

Programma Vincent Minds
  Kunst en je brein

​Psycholoog Irma van Steijn geeft in haar lezing Kunst en mentale gezondheid inzicht in wat er gebeurt in je brein wanneer je naar kunst kijkt of zelf creatief bezig bent. Ook zoomt ze in op wat kunst kan betekenen voor je mentale welzijn. Naast psycholoog is Irma seksuoloog en schrijft ze wekelijks een column in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden.

Experimenteren en Smeren

Van jongs af aan maakt kunstenaar Mirjam Peters schilderijen en objecten, ook tijdens manische en depressieve periodes. In haar lezing Kunst van Manie en Depressie neemt ze je mee in het verloop van een episode aan de hand van schilderijen en tekeningen, waarbij duidelijk wordt hoe beelden en stemming samenhangen.

In een workshop Experimenteren en Smeren ontstaan schilderijen, die na afloop geexposeerd en besproken worden in een mini-expositie. Een andere workshop gaat over inkt, een medium dat onvoorspelbaar maar bevrijdend is. De vlekken en spatten leiden tot verrassende resultaten.
 

Minfulness-meditatie
Mindfulnesstrainer Ita Duursema helpt mensen met een aandachtige levensstijl. Tijdens Vincent Minds begeleidt zij mindfulness-meditaties van ongeveer 10 minuten per keer. In de meditaties is ruimte voor het ontwikkelen van een open blik, zodat de tentoonstelling ten volle kan worden beleefd, maar de meditatie kan ook als break dienen om indrukken te laten bezinken.

Een nieuwe manier van ontspannen met hulp van VR

VRelax is ontwikkeld voor mensen met mentale en fysieke klachten, als tool tegen stress, angs en somberheid of bij een burnout, maar ook bij pijn en lichamelijk ongemak. Gebruikers kiezen zelf een natuurlijke virtuele omgeving met interactieve oefeningen. VRelax wekt positieve emoties op en ondrukt de negatieve. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je stressniveau binnen tien minuten in de VR ervaring met 40% daalt. 
 

Prikkelarm tentoonstellingsbezoek

Voor sommige bezoekers kan een regulier bezoek aan een museum vermoeiend zijn door de vele indrukken die je in korte tijd te verwerken krijgt. Tijdens Vincent Minds is het mogelijk om de tentoonstelling Op reis met Vincent op een prikkelarme manier te bezoeken van 09.00 tot 10.00 uur.

Entreeprijzen
Volwassenen
Gratis (Gratis voor bezoekers met entreekaart)
Locatie