Drentse Musea

Tilo Baumgärtel - Das selbe Wasser

Drents Museum

Wanneer: 3 maart 2024 00:00 - 3 maart 2024 23:59

Waar: Brink 1 9400AC Assen


Vanaf 14 oktober 2023 presenteert het Drents Museum in de Abdijkerk de tentoonstelling Tilo Baumgärtel – Das selbe Wasser. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Saša Bogojev en toont een overzicht van schilderijen, (digitale) tekeningen en videokunst van Leipziger hedendaagse realist Tilo Baumgärtel (1972). Das selbe Wasser - te zien tot en met 3 maart 2024 - past in de serie tentoonstellingen van het Drents Museum over kunstenaars van de (Neue) Leipziger Schule.

Kamers vol fragmenten
Het uitgangspunt voor Tilo Baumgärtels werk is altijd de zichtbare werkelijkheid. Zijn inspiratie haalt hij uit eigen waargebeurde herinneringen, maar ook uit bijvoorbeeld documentaires of boeken. Die verschillende inspiratiebronnen brengt de kunstenaar samen. Zelf noemt Baumgärtel zijn werken ‘kamers vol fragmenten’. Die ‘kamers’ zijn als een screenshot uit een film die hij graag zou willen zien, waarbij hij het verhaal nooit helemaal uitwerkt. Zijn werk toont de stilte voor de storm, een sprookjesachtige wereld waarin kleurrijke figuren en vervreemdende achtergronden de bezoeker meenemen en uitdagen om zelf het verhaal verder in te vullen. In Das selbe Wasser neemt het Drents Museum de bezoeker via schilderijen, (digitale)tekeningen en videokunst mee naar deze sprookjesachtige wereld.

Beeldend werk en videokunst
Alumni en docenten van de Hochschule für Grafik und Buchkunst (HGB) worden vaak gezamenlijk de (Neue) Leipziger Schule genoemd. Hun stijlen en technieken verschillen, maar de kunstenaars worden allemaal geïnspireerd door de realiteit. Tilo Baumgärtel studeerde aan de HGB. Hij kreeg les van onder andere schilder Arno Rink en deelde een studioruimte met Neo Rauch. Aanvankelijk begon Baumgärtel de opleiding met interesse voor fotografie en film, later stapte hij over op de schilderkunst. Vandaag de dag maakt Baumgärtel naast beeldend werk nog steeds videokunst.

Locatie