Drentse Musea

Buitengewone verhalen over slavernij op de Molukken

Drents Museum

Wanneer: 10 juni 2023 14:00 - 10 juni 2023 15:15

Waar: Brink 1 9401 HS Assen


Voor de tentoonstelling Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe zijn we samen met de gelijknamige werkgroep op zoek gegaan naar buitengewone verhalen uit de Molukse geschiedenis. Daarbij stuitten we op verschillende onderbelichte onderwerpen die we graag apart voor het voetlicht brengen. Op 10 juni 2023 zijn historici Reggie Baay, Reïnda Hully en Wim Manuhutu te gast en nemen zij ons mee langs het slavernijverleden van de Indonesische archipel en specifiek van de Molukken.

De verhalen van slavernij rond de Indische Oceaan zijn in tegenstelling tot de verhalen over de Trans-Atlantische wereld relatief onbekend. Opvallend, want het Molukse Banda was de eerste plantagesamenleving in het door Nederland beheerste imperium waarin slavernij een belangrijke rol speelde. Tijdens deze Te Gast-lezing bespreken we waarom het slavernijverleden rond de Indische Oceaan tot op heden weinig aandacht krijgt en wat we van dit verleden kunnen leren.

We beginnen met de vraag: wat houdt de slavernijgeschiedenis rond de Indonesische archipel in? Historicus Reggie Baay schetst in een korte lezing de brede context van slavernij in Zuidoost-Azië. Onderzoeker Wim Manuhutu vertelt vervolgens hoe slavernij vorm kreeg op de Molukken en hoe deze geschiedenis vandaag de dag doorwerkt. Tot slot volgt een panelgesprek met moderator Reïnda Hully, waarbij ruimte is voor het stellen van vragen.

Sprekers
Reggie Baay is schrijver en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van de Nederlandse koloniale geschiedenis in Indonesië. Historicus en erfgoed professional Wim Manuhutu specialiseerde zich aan de universiteit in de geschiedenis van Indonesië, waarna hij van 1987 tot 2009 deel uitmaakte van de directie van het Moluks Historisch Museum. Tot op heden is Manuhutu actief als adviseur, onderzoeker, moderator en curator op verschillende gebieden. De moderator van het panelgesprek is Reïnda Hully. Hij is musicoloog en sinds 2021 werkzaam als collectiemedewerker bij Museum Maluku in Den Haag.

Entreeprijzen
Volwassenen
€ 6,00 ((Exclusief € 5,- museumentree))
Locatie