Drentse Musea

Buitengewone verhalen over Nieuw-Guinea en de Molukken

Drents Museum

Wanneer: 2 september 2023 14:00 - 2 september 2023 15:30

Waar: Brink 1 9401 HS Assen


West–Papua (voormalig Nederlands-Nieuw-Guinea) ligt naast de Molukken. Door de eeuwen heen is de geschiedenis van deze twee gebieden met elkaar verbonden geraakt. Dit gedeelde verleden in het algemeen en de verwevenheid met de Molukken in het bijzonder is bij grote delen van de Nederlandse bevolking onbekend. Toch zorgden verschillende gebeurtenissen ervoor dat inwoners van de twee gebieden regelmatig met elkaar in contact kwamen. De lezing vindt plaats in de Opkamer van het museum om 14.00 uur. Tickets voor de lezing zijn € 11,- inclusief museumentree en € 6,- exlcusief museumentree.  

Voor de tentoonstelling Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe is het Drents Museum samen met de gelijknamige werkgroep op zoek gegaan naar buitengewone verhalen uit de Molukse geschiedenis. Daarbij stuitte het museum op verschillende onderbelichte onderwerpen die zij graag apart voor het voetlicht brengen. 

Programma
De lezing begint met een toelichting over Tabee Nieuw-Guinea door Betsy Torenbos en Paul Pattynama, waarna Mary Tupan vertelt over de Molukkers die via Nieuw-Guinea naar Nederland migreerden. Jennifer Kampan-Leasa spreekt over NGNL60 (Nieuw-Guinea Nederland 60 jaar). Deze stichting is opgezet voor mensen die vanuit Nederlands Nieuw-Guinea in de jaren 60 in Hoogeveen zijn komen wonen. Luister vervolgens naar de verhalen van Theo Leasa over zijn jeugd in Manokwari. Tot slot tonen Betsy Torenbos en Paul Pattynama videofragmenten van interviews met mensen uit voormalig Nieuw-Guinea die nu in Nederland wonen. Na de lezing is er ruimte voor het stellen van vragen.

Sprekers
Theatermaker en beeldend kunstenaar Betsy Torenbos is producent en projectleider van het project Tabee Nieuw-Guinea. Daarnaast is ze regisseur van het docu-theater en de video-installatie van Tabee Nieuw-Guinea. Paul Pattynama is productieleider van Tabee Nieuw-Guinea en organiseert de symposia. Hij is geboren in Manokwari en woonde daar tot 1962. Betsy en Paul interviewden samen meer dan 33 mensen uit voormalig Nieuw-Guinea in Nederland.

Mary Tupan is van Molukse afkomst en geboren in Merauke. Vanuit haar werk bij het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft zij veel te maken gehad met het thema diversiteit en inclusie, waaronder veelal specifiek met etnische diversiteit. Op dit moment is Tupan directeur van ECHO, een expertisecentrum op het gebied van diversiteitsbeleid.

In 1962 kwam Theo Leasa naar Nederland. Leasa is geboren in Sorong en is opgegroeid in Manokwari. Hij heeft veel herinneringen aan zijn tijd in Nieuw-Guinea en vertelt hier graag over. Jennifer Kampman-Leasa, derde generatie, is geboren en getogen in Hoogeveen. Haar opa Ipi en oma Jo Leasa kwamen in de jaren 60 naar Nederland, mede hierdoor is zij nauw betrokken bij de stichting NGNL60.

Entreeprijzen
Volwassenen
€ 11,00 (Inclusief museumentree)
Locatie